Stiri

Daea s-a impus: PSD și PNL vor să permită vânătoarea de cormorani tot anul

5
min
7/11/2022

Ei menţionează că aceste specii de păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie, un cormoran consumând aproximativ 500 g de hrană în fiecare zi.

Mai mulţi parlamentari PSD şi PNL au iniţiat şi depus la Parlament un proiect de lege care prevede că vânarea cormoranilor va fi permisă tot anul.

În prezent, perioada de vânătoare a acestei specii de păsări este 1 septembrie - 28 februarie. Proiectul, iniţiat de 17 senatori şi deputaţi PSD şi trei deputaţi PNL, modifică Anexa nr.1, lit.B, pct.10 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, transmite Agerpres. Iniţiatorii explică, în expunerea de motive a proiectului, că, în ultimii 40 de ani, s-au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de cormorani mari (Phalacrocorca carbo) şi acest lucru afectează fermele de acvacultură.

„Populaţiile s-au întors în unele zone după o lungă absenţă şi s-au mutat şi în alte zone anterior neocupate. Această creştere a numărului şi a distribuţiei a adus păsările în conflict cu omul. Cu toate că îngrijorarea producătorilor de peşte a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani în fermele de acvacultură, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protecţia mediului.

Urmare acestui fapt, s-a ajuns în prezent ca producători de marcă din acvacultura românească să dorească să abandoneze această activitate şi să se îndrepte spre alte activităţi din agricultura românească”, au precizat parlamentarii.

Ei menţionează că aceste specii de păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie, un cormoran consumând aproximativ 500 g de hrană în fiecare zi.

„De asemenea, cormoranii pot deteriora peştii, în special exemplarele mai mari pe care le prind, dar nu le pot înghiţi. Aceste daune cresc riscul de îmbolnăvire, mortalitate şi stres la peştii afectaţi. (...) Păsările se hrănesc în mod natural în habitate de apă dulce, salmastre şi marine şi astfel pot afecta pescuitul comercial, fermele de peşte (intensive şi extensive) şi pescuitul recreaţional în habitate naturale seminaturale sau artificiale”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii mai susţin că practica europeană nu prevede o limitare a vânării păsărilor migratoare admise la vânătoare, iar legislaţia naţională transpune prevederile comunitare în ceea ce priveşte stabilirea unui sistem de protecţie (Directiva păsări - art. 5) şi a mijloacelor şi metodelor de vânătoare pentru aceste specii.

Sursa foto: PxHere