Stiri

Curtea Supremă a SUA a limitat autoritatea agenţiei de protecţie a mediului de a reglementa emisiile poluante ale centralelor electrice

6
min
14/7/2022

Liderul democraţilor din Senatul SUA, Chuck Schumer, a criticat decizia Curţii, echivalând-o cu cea care a eliminat protecţia legală a avortului.

Curtea Supremă a SUA, unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori, a limitat autoritatea Agenţiei guvernamentale de protecţie a mediului (EPA) de a reglementa emisiile poluante emise de centralele electrice, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Conform hotărârii redactate de preşedintele Curţii, John Roberts, şi sprijinită de ceilalţi cinci judecători conservatori, instanţa supremă a SUA a apreciat că legea Aerului Curat nu oferă EPA autoritate extinsă în reglementarea emisiilor generate de centralele deja construite.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Hotărârea nu contestă stabilirea de limite pentru emisiile de carbon, măsură pe care o consideră a fi ”o soluţie adecvată crizei actuale”, ci neagă competenţa EPA de a reglementa la acest capitol în baza legii Aerului Curat, care a fost adoptată cu decenii în urmă.

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false 

Liderul democraţilor din Senatul SUA, Chuck Schumer, a criticat decizia Curţii, echivalând-o cu cea care a eliminat protecţia legală a avortului, şi a susţinut că ea ”va cauza mult mai multe decese evitabile – în acest caz ca urmare a creşterii poluării”.

În schimb, liderul republican din Senat, Mitch McConnell, a apreciat că această decizie ”redă puterea cetăţenilor”, argumentul similar pe care l-a avansat în sprijinirea deciziei privind avortul, care nu interzice întreruperile de sarcină, ci acordă statelor federale americane competenţa de a reglementa la acest capitol.

Sursa foto: Wikimedia Commons