Solutii

5 moduri în care să sărbătoreşti Valentine’s Day şi Dragobete într-un mod sustenabil

5
min
24/2/2023

În fiecare an, oamenii cumpără sute de milioane de kilograme de ciocolată, trandafiri, felicitări şi cutii de cadouri cu ocazia Valentine’s Day, iar în România se adaugă şi cumpărăturile de Dragobete.

Comportamentul nostru consumerist cauzează în fiecare februarie o cantitate uriaşă de emisii de carbon, potrivit organizaţiei de sustenabilitate Waste360.

Iată cinci idei cu ajutorul cărora poţi să sărbătoreşti dragostea într-un mod mai prietenos cu mediul şi planeta noastră, prin care eviţi risipa, poluarea şi contribuţia la accelerarea încălzirii globale.

1. Dacă vrei să oferi un cadou original, Universitatea Nebraska-Lincoln din SUA a împărtăşit o idee inedită: fă un colaj de poze sau o pilotă din tricouri vechi care au o semnificaţie pentru tine sau persoana iubită, astfel încât vă puteţi înveli oricând cu o pătură de amintiri.

2. Nimic nu spune „te iubesc” mai bine decât o felicitare făcută manual de către partener. În loc să cumperi o felicitare gata-făcută, apelează la creativitatea ta şi la hârtie reciclată, pentru a contribui la salvarea copacilor, nu la tăierea lor, a recomandat sursa citată.  Poţi folosi fotografii şi alte articole reutilizabile sau reciclabile pe care le ai deja acasă, potrivit Harmony Enterprises, o firmă americană producătoare de prese de balotat reciclabile.

3. Dacă vrei să adopţi cel mai sustenabil comportament în zilele dedicate îndrăgostiţilor, poţi planifica o ieşire în parc sau în natură, în loc să cumperi un cadou. Bineînţeles, încearcă să foloseşti un mijloc de transport cât mai sustenabil, astfel că poţi începe plimbarea romantică încă dinainte să ajungeţi la destinaţie.

Mai poţi citi şi: Provocările Sistemului Garanţie-Returnare în zonele rurale din România

4. Încearcă un restaurant care oferă alimente produse local sau mâncare organică. Poţi să pregăteşti chiar tu o astfel de cină romantică, acasă, pentru a evita mulţimile şi costurile pe care le implică un restaurant. Cu cât procesul de gătire utilizează electrocasnicele cât mai puţin, cu atât mai bine pentru mediu şi facturile tale.

5. În loc să încurajezi tăierea unor flori care ţin doar câteva zile, optează pentru o plantă în ghiveci sau flori care pot fi plantate afară primăvara, precum lalelele sau hortensiile. O altă idee este plantarea unui copac nou alături de partener, pe care îl puteţi privi împreună cum creşte de-a lungul anilor. Dacă totuşi oferi sau primeşti flori cu o durată de viaţă scurtă, nu le arunca, ci reciclează-le astfel:

Foto: KamranAydinov/Freepik