Stiri

Cum afectează seceta lanțurile de aprovizionare

5
min
23/11/2022

O lipsă a ploilor combinată cu temperaturi ridicate pe o perioadă îndelungată (de obicei, un sezon sau mai mult) duce la reducerea cantității de apă din sol.

Pe lângă efectele negative pe care seceta le are asupra mediului, aceasta deraiază și întregul lanț economic de aprovizionare, lucru care ne va influența tot mai mult și cursul vieții de zi cu zi.

O înjumătățire a cantităților de ploi, cum am resimțit în țară în ultimul an, înseamnă automat și insuficientă apă acumulată în sol, precum și diminuarea debitelor de apă.

Asta perturbă lanțul de aprovizionare și duce la o secetă economică care va înseamna atât o raționalizare a cantităților de apă, cât și o reașezare pe întregul lanț, în următorii ani.    

O lipsă a ploilor combinată cu temperaturi ridicate pe o perioadă îndelungată (de obicei, un sezon sau mai mult) duce la reducerea cantității de apă din sol.

Cum afectează seceta lanțurile de aprovizionare

Mai puțin de 50% din precipitații înseamnă insuficientă apă acumulată în sol, precum și diminuarea debitelor de apă. Asta perturbă lanțul de aprovizionare și duce la o secetă economică care înseamnă raționalizarea cantităților de apă.                                                                          

Astfel, seceta agricolă afectează producătorii care dispun de o cantitate tot mai mică de apă (sau deloc) în solurile pe care le cultivă, fie că vorbim de porumb, grâu, orz ,ovăz, orez, cafea, bumbac sau altele). Cantitățile recoltate scad, astfel, iar costurile de prelucrare a materiilor prime cresc. Asta duce și la întreruperi în exploatarea resurselor și perturbări în logistica materiilor prime.

Aceste perturbări fragmentează lanțul dintre producători și logistica distribuirii, care mai apoi duc la întârzieri.

Cantitatea întreagă de produse întârzie să ajungă la distribuitori din cauza întârzierilor în producție, unde intră cantități reduse de materie, dar la aceleași costuri de producție (utilaje, curent, forță de muncă etc.), Uneori, deși scade și calitatea produsului finit, costul lui poate crește, din cauza cantităților reduse de materie.

Costul ridicat al produsului duce la rândul său la fragmentarea lanțului de aprovizionare. Pentru ca la retaileri să ajungă cantitatea de produse cerută, distribuitorii limitează accesul la stocuri sistemului angro.

Spre exemplu, ca uleiul să ajungă într-un hipermarket în cantitatea cerută, distribuitorii limitează accesul la ulei angrosiștilor. Retailerii cu stocuri limitate scot și ei mai puțin la vânzare, astfel că accesul consumatorilor la produsul final scade, iar când există, apare la costuri mai ridicate. Pe scurt: cantitate redusă de materiale duce la raționalizare pentru consumatori.

Citește aici întreaga știre: Cum afectează seceta lanțurile de aprovizionare?

Sursa foto: