Aproape jumătate din toate speciile de pești și 10% dintre mamiferele de pe glob depind de râuri și lacuri pentru supraviețuire, dar această existență este pusă în pericol de o combinație letală de schimbări climatice și poluare. Deși impactul negativ al acestor factori era cunoscut, cercetările recente arată că interacțiunea dintre apa mai caldă și poluare accelerează drastic distrugerea vieții acvatice, afectând în special diversitatea creaturilor mici esențiale pentru hrana peștilor.
Un exemplu clar este râul Sena din Paris, unde, spre deosebire de oameni care pot evita să intre în ape poluate, peștii sunt expuși constant la condiții de mediu tot mai ostile. Aceștia sunt treptat distruși de combinația dintre creșterea temperaturii apei și poluarea intensivă, transmite The Guardian.
În Marea Britanie, companiile de apă privatizate și cele agricole industriale au continuat timp de decenii să deverseze ape uzate brute, deșeuri animale și îngrășăminte în căile navigabile, amplificând problema. Deși există un protest public tot mai mare împotriva acestor practici, iar noul guvern a promis măsuri pentru a ameliora situația, noile cercetări evidențiază gravitatea și urgența acestei crize ecologice.
Speciile de păstrăv, somon și anghilă, deja amenințate, au nevoie de ape curate și răcoroase pentru a se reproduce. Dacă nu se iau măsuri urgente, multe pescării tradiționale și populații de pești esențiale vor fi pierdute pentru totdeauna. Acțiunea promptă și decisivă este esențială pentru a proteja biodiversitatea și echilibrul ecologic al apelor noastre dulci.