Stiri

Criza globală a biodiversităţii, generată de tendinţa dominantă globală spre profiturile pe termen scurt (rapoarte IPBES)

7
min
13/10/2022

Se constată că există o serie de valori profunde care pot fi aliniate cu sustenabilitatea, subliniind principii precum unitatea, responsabilitatea şi administrarea, atât faţă de alte persoane, cât şi faţă de natură.

Oamenii de ştiinţă consideră că natura este slab evaluată, iar tendinţa dominantă globală spre profiturile pe termen scurt şi creştere economică, fără a fi luate în considerare diversele valori ale naturii în deciziile politice, conduce la criza globală a biodiversităţii, reiese din două rapoarte de specialitate publicate pe Platforma Interguvernamentală privind Biodiversitatea şi Serviciile Ecosistemelor (IPBES), informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Raport pe patru ani

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, atât "Raportul privind evaluarea diverselor valori şi valorificări ale naturii", cât şi "Raportul privind evaluarea utilizării durabile a speciilor sălbatice" sunt rezultatul unei evaluări metodologice desfăşurate pe parcursul a patru ani de către 82 de oameni de ştiinţă şi experţi de top din fiecare regiune a lumii.

Cele două documente oferă perspective, analize şi instrumente pentru a stabili valorile multiple ale naturii şi o utilizare mai durabilă a speciilor sălbatice de plante, animale, ciuperci şi alge din întreaga lume.

Conform acestor rapoarte, oamenii de ştiinţă subliniază faptul că natura este slab evaluată, iar tendinţa dominantă globală spre profiturile pe termen scurt şi creştere economică, fără a fi luate în considerare diversele valori ale naturii în deciziile politice, conduc la criza globală a biodiversităţii.

În acest sens, se mai constată că există o serie de valori profunde care pot fi aliniate cu sustenabilitatea, subliniind principii precum unitatea, responsabilitatea şi administrarea, atât faţă de alte persoane, cât şi faţă de natură.

Ce este IPBES

MMAP precizează că informaţiile cuprinse în cele două documente vor oferi suport pentru viitoarele negocieri globale privind mediul, respectiv COP27 la Convenţia Climatică, din Egipt, COP 19 la Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii de Faună Sălbatică pe cale de dispariţie şi Floră (CITES), din Panama, şi, în mod special, COP15 la Convenţia privind Diversitatea Biologică (CBD) de la Montreal, unde se va adopta noul cadru global pentru biodiversitate pentru următorul deceniu.

Versiunile finale ale rapoartelor IPBES - "Raport privind evaluarea diverselor valori şi valorificări ale naturii" şi "Raport privind evaluarea utilizării durabile a speciilor sălbatice" au fost lansate pe site-ul IPBES, la începutul acestei săptămâni.

Platforma IPBES este un organism interguvernamental, înfiinţat în anul 2012, care oferă informaţii relevante pentru factorii de decizie cu privire la biodiversitate, ecosisteme şi beneficiile pe care acestea le oferă oamenilor.

În cursul lunii iulie 2022 a avut loc cea de-a IX-a Reuniune Plenară a IPBES, la Bonn, în Germania. În cadrul acestei reuniuni au fost discutate şi adoptate de către reprezentanţii celor 139 de state membre IPBES "Raportul privind evaluarea diverselor valori şi valorificări ale naturii" şi "Raportul privind evaluarea utilizării durabile a speciilor sălbatice".

Sursa foto: Wikimedia Commons/ M Baroxon