Stiri

”Covor de albine moarte”: Cum încalcă România interdicția UE privind insecticidele care ucid albinele

7
min
15/7/2022

România continuă să se sustragă restricțiilor, susținând că neonicele sunt singurele mijloace eficiente de a proteja culturile de infestările devastatoare de insecte.

Deși Comisia Europeană a interzis total neonicotinoidele, sau neonicele, în 2018 – după ce îngrijorările cu privire la impactul lor asupra albinelor au dus la restricții inițiale în 2013 – Ministerul Agriculturii din România a ocolit în mod sistematic interdicția, recurgând la un mecanism de exonerare prevăzut în principala lege a UE privind pesticidele, conceput ca o măsură de ultimă instanță pentru a salva o recoltă aflată în pericol.

Conform unei analize publicate în Politico, România continuă să se sustragă restricțiilor, susținând că neonicele sunt singurele mijloace eficiente de a proteja culturile de infestările devastatoare de insecte. Dar criticii spun că guvernul ignoră alternativele existente și acceptă toate cererile de derogare depuse de influente grupuri agricole și agrochimice.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Constantin Dobrescu, vicepreședinte Romapis, a spus că folosirea continuă a neonicelor joacă „un rol major” în ratele „dezastruoase” de pierderi de colonii cu care se confruntă apicultorii în fiecare an. „Când părăsesc [un loc de hrană], apicultorii găsesc un covor de albine în locurile unde erau stupii”, a spus el.

Potrivit cifrelor COLOSS, un grup internațional de cercetare care monitorizează decesele albinelor, apicultorii din România și-au pierdut 32,5 la sută din coloniile lor în perioada de iarnă 2020-2021, o cifră despre care Dobrescu a spus că este printre cele mai mari din Europa. 

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false  

„Dacă o fermă de vite ar pierde una din trei vaci, ar fi o tragedie”, a spus el. „Dar noi, apicultorii, ne obișnuim deja cu asta – știm că în fiecare an va trebui să înlocuim coloniile de albine pierdute în anul precedent.” 

Folosite în cea mai mare parte ca înveliș pentru semințe, neonicele sunt astăzi cel mai utilizat tip de insecticide agricole. Ele acționează prin încărcarea țesuturilor, nectarului și polenului unei plante cu toxine care ucid insectele, făcându-le extrem de eficiente în uciderea dăunătorilor nedoriți – dar și a insectelor care nu sunt țintă, cum ar fi albinele, fluturii și alți polenizatori sălbatici.

Sursa foto: Rawpixel