Stiri

Copacii urbani de pe toată planeta, în mare pericol din cauza climei. Cei mai afectați, în Australia 

8
min
21/9/2022

Potrivit cercetătorilor, în medie 65% dintre speciile de arbori din fiecare oraş vor fi expuse riscului până în 2050.

Copacii din oraşele din Australia vor fi printre cei mai puternic afectaţi la nivel global pe măsură ce schimbările climatice se intensifică în următoarele decenii, potrivit unui nou studiu internaţional condus de cercetători australieni, relatează Xinhua.

65% dintre specii, expuse riscurilor

Studiul, publicat în revista "Nature Climate Change" şi dezvăluit marţi, estimează că între 90 şi 100% dintre toţi copacii şi arbuştii din centrele urbane din Australia vor fi grav afectaţi de creşterea temperaturilor în următoarele trei decenii.

Autorul principal al studiului, bioclimatologul Manuel Esperon-Rodriguez de la Universitatea Western Sydney, a declarat că echipa de cercetători a analizat impactul prognozat al schimbărilor climatice asupra a 3.129 de specii de arbori din peste 160 de oraşe din întreaga lume până în 2050 şi 2070.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Potrivit cercetătorilor, în medie 65% dintre speciile de arbori din fiecare oraş vor fi expuse riscului până în 2050, cei din Australia fiind expuşi la cel mai mare risc.
"O descoperire surprinzătoare a fost că aproximativ jumătate din speciile de copaci din fiecare oraş analizat se confruntă deja cu schimbări climatice care le pun în pericol", a afirmat Esperon-Rodriguez într-un comunicat.

Sunt și specii rezistente la schimbări climatice

"Acest studiu este important la nivel global, deoarece identifică speciile expuse riscului şi indică, de asemenea, care specii sunt considerate rezistente la schimbările climatice", a mai spus el.

Manuel Esperon-Rodriguez a afirmat că arbuştii şi copacii din oraşe oferă beneficii pentru aproximativ 4,2 miliarde de persoane prin absorbţia dioxidului de carbon şi oferind umbră naturală în mediile urbane.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Într-un articol publicat marţi în "Conversation", cercetătorii au explicat că în mediul urban copacii oferă răcoare, reducând astfel utilizarea aerului condiţionat şi absorb zgomotul oraşului, oferind habitat pentru fauna sălbatică.

"Cu toate aceste beneficii, creşterea suprafeţelor pădurilor urbane este o acţiune esenţială în domeniul schimbărilor climatice şi o strategie de trai pentru multe guverne şi comunităţi din întreaga lume", au scris cercetătorii.

Sursa foto: PxHere