Conceptul de sustenabilitate reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori atunci când vorbim despre economia modernă. Există o tendinţă tot mai accentuată a consumatorilor de a se îndrepta către servicii şi produse comercializate sub umbrela afacerilor ecologice.
Până la 85% dintre consumatorii moderni pun sustenabilitatea pe unul dintre principalele locuri, atunci când vine vorba despre deciziile de cumpărare, fiind dispuşi să investească mai mult în brandurile care se mândresc cu „timbrul verde”. Preocuparea tot mai acută a întregii omeniri în ceea ce priveşte sănătatea şi protecţia mediului înconjurător creează numeroase oportunităţi de dezvoltare pentru antreprenorii din toate colţurile lumii, oferindu-le unul dintre cele mai favorabile turnante de maximizare a profiturilor, potrivit News.ro.
Există câțiva pași pe care fiecare companie îi poate urma pentru a deveni cu adevărat o afacere sustenabilă:
• Investiții în energia verde
Deşi poate părea o investiţie iniţială destul de mare, mai ales pentru microîntreprinderi şi pentru antreprenorii la început de drum, tehnologia modernă pentru energie verde poate fi foarte importantă, atât pentru a căpăta credibilitate în faţa consumatorilor, cât şi pentru a reduce costurile de întreţinere a sediilor de activitate pe termen lung. Astfel, conform calculelor estimative, un start-up îşi poate reduce, cu ajutorul panourilor solare şi a altor surse de energie alternativă, costurile de întreţinere cu până la 18-25%. Conform experţilor în domeniu, investiţia în sursele de energie regenerabilă poate fi amortizată în aproximativ un an şi jumătate, o cifră abordabilă în comparație cu beneficiile pe care le poate aduce.
• Lanţ de aprovizionare sustenabil
Majoritatea consumatorilor îndreptaţi către afacerile sustenabile nu pun preţ doar pe tacticile şi politice interne ale unei companii, ci şi pe cele ale partenerilor şi furnizorilor săi. Spre exemplu dacă deții o afacere de design vestimentar şi te promovezi ca fiind eco-friendly, dar îţi obţii materia primă dintr-o ţară recunoscută la nivel mondial pentru condiţiile neprielnice de muncă, îţi vei pierde o bună parte din credibilitate în ochii consumatorilor. Se va apela la furnizori locali, care nu practică producţia în masă şi care au acelaşi scop, sustenabilitatea. Costurile vor fi ceva mai ridicate, de aceea, înainte de a face această schimbare, este recomandat să întreprinzi o analiză financiară detaliată a tuturor segmentelor.
• Conceptul de Zero Waste
Practica „zero waste” este una dintre cele mai populare tactici de ecologizare din ultimii ani la nivel mondial, fiind folosită de unele dintre cele mai mari nume din orice industrie. Conceptul care stă la baza sa este unul simplu şi cunoscut deja de toată lumea, reciclarea.
Reciclarea nu mai este de mult doar un simplu avantaj de care se bucură afacerile sustenabile, ci şi o obligaţie pedepsită de lege dacă nu este respectată, indiferent de domeniul de activitate. Anual, orice afacere este obligată să întrunească şi să declare anumite ținte minime de valorificare a deşeurilor, mai mici sau mai mari, în funcţie de materia primă. Dacă aceste ținte nu sunt atinse, există riscul de amenzi, deloc nesemnificative.
Sustenabilitatea este, la momentul actual, unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere antreprenorii. Deoarece tot mai mulţi consumatori se îndreaptă către afaceri durabile, adoptarea unor tactici eco-friendly poate oferi un avantaj colosal antreprenorilor în segmentul lor de piaţă şi le poate spori în mod semnificativ încrederea în ochii publicului ţintă.
Foto: Freepik