Stiri

Confuzii privind materialele de plastic reciclabile: nu toate se încadrează în această categorie

6
min
25/9/2022

Multe ambalaje din polistiren, folii şi chiar pungi biodegradabile sunt găsite în recipientele pentru reciclare, deși acestea nu se încadrează în această categorie.

Dacă în privința deșeurilor de sticla și aluminiu nu este nicio problemă, acestea putând fi reciclate la nesfârșit, nu același lucru se poate spune despre cele de plastic. Aici se face și cea mai mare confuzie, pentru că nu toate pot fi reciclate. 

Multe ambalaje din polistiren, folii şi chiar pungi biodegradabile sunt găsite în recipientele pentru reciclare, deși acestea nu se încadrează în această categorie.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Aproximativ 40% din tot plasticul produs este folosit pentru a crea ambalaje, iar 85% din aceste ambalaje ajung la depozitele pentru deşeuri, susţin reprezentanţii unei firme de salubrizare. Conform sursei citate, aproximativ 400 de milioane de tone de deşeuri din plastic sunt produse anual.

Majoritatea produselor de plastic, fabricate din combustibili fosili

Mai mult decât atât, aproximativ 90% din produsele din plastic de unică folosinţă sunt fabricate din combustibili fosili, conform World Economic Forum, care sunt consideraţi responsabili pentru aproape 80% din emisiile de dioxid de carbon din toată lumea, care contribuie la efectul de seră.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

„Sunt atât de multe la nivel mondial, încât este foarte greu să spui cu exactitate câte ajung la gunoi şi câte sunt reciclate. Cu toate acestea, în privinţa deşeurilor reciclabile sunt realizate anual, în toată lumea, tot felul de măsurători care pot oferi o percepţie generală asupra gradului de reutilizare a diferitelor categorii de materiale”, arată o analiză a unei firme de salubrizare.

Sursa foto: Flickr/ Marco Verch Professional Photographer