Stiri

Comisia Europeană a cerut modificarea PNRR. Nu vom primi bani pentru irigații, iar investițiile în infrastructură sunt încă în analiză.

3
min
22/4/2021

Dan Barna: Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după covid, pentru că PNRR a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criză şi unele teme nu sunt acceptate.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii care lucrează la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în urma respingerii de către Comisia Europeană, în faza negocierilor, a unor componente din Plan și că acesta va fi „îmbunătățit”.

Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern și din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăți planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu planul îmbunătățit și, în final, sunt convins că el va fi acceptat și vom putea să folosim acești bani”, a declarat Klaus Iohannis.

România nu va beneficia de fonduri prin PNRR pentru sistemul de irigaţii, a declarat, miercuri seară, vicepremierul Dan Barna, precizând că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia, transmite Agerpres.

În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în coaliţie cu cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect. Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după covid, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza covid şi unele teme sunt acceptate, alte teme nu. Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat vicepremierul Barna.

El a subliniat că pentru irigaţii vor fi alocate fonduri din bugetul naţional sau din fondurile structurale pe agricultură. Există discuţii, de asemenea, cu oficialii europeni „pentru acceptarea componentei de infrastructură”. Potrivit acestuia, până la jumătatea lunii mai va fi realizată „o formă consolidată” a proiectului PNRR, care va fi supusă aprobării Comisiei Europene.

"România a primit observații de la Comisia Europeană la proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență, negociem pe această temă", a declarat și Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Am trimis de la minister 1.000 de pagini de propuneri, pe care Comisia se uită și, după observațiile lor, aducem modificări, negociem. Toate țările fac așa. Fiind negocieri, nu vreau să dau detalii pe toate componentele, vreau doar să zic că se lucrează intens”, a spus Ghinea într-o intervenție la Digi 24. 
PNRR-ul României nu a fost trimis oficial, după această trimitere oficială are două luni și atunci va fi vorba de aprobare, respingere – Doamne Ferește!”, a declarat ministrul, precizând că termenul este de 30 aprilie. 

Potrivit lui Ghinea, sunt țări care deja au anunțat că nu o vor face la timp, iar dacă România va depăși termenul, nu o va face cu mult, ci doar cu câteva săptămâni.

Iohannis: „Dificultatea numărul 1 în proiectul PNRR constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în același timp, dificultatea 2, într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp, avem doar câțiva ani la dispoziție. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte și proiectele importante nu se realizează în trei, patru ani. Însă vom fi pregătiți pentru acest Plan Național și vom îmbunătăți proiectele în așa fel încât să fie acceptate. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem șanse imense să punem în practică care s-au tot amânat și avem șansa să facem investiții care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-au realizat.”