Alex Robinson scrie în paginile Reuters o analiză în care explică faptul că toții am fost acolo: stând lângă un coș de gunoi, uitându-ne la o bucată de ambalaj, încercând să ne dăm seama de soarta ei. Este reciclabil? Merge direct la coșul de gunoi? Din ce în ce mai des, există o a treia opțiune: ar putea fi compostabil. Ce facem atunci?
Cele mai multe ambalaje compostabile arată și se simt aproape identic cu ambalajele pe care le cunoaștem deja și adesea le imită pe cele necompostabile: cești de cafea, pachete de chipsuri, cutii de mâncare la pachet, ambalaje de reviste, multe altele. Spre deosebire de majoritatea acestora, ambalajele sunt fabricate din materiale vegetale, cum ar fi amidonul de porumb, și se vor biodegrada în mod natural în condițiile potrivite.
La prima vedere, aceasta este o soluție frumoasă la o problemă vastă și în creștere: volumul mare de ambalaje de unică folosință pentru alimente și băuturi de pe piață.
Comentariu Reuters: De ce ambalajele compostabile nu ne pot ierta păcatele noastre de unică folosință
Big Plastic Count a constatat că gospodăriile din Regatul Unit aruncă 1,7 miliarde de bucăți de plastic în fiecare săptămână, iar 83% din acestea sunt pentru alimente și băuturi. Atracția ambalajelor compostabile constă în faptul că sunt „naturale” și se descompun în mod inofensiv, eliminând toată vina și deșeurile care vin odată cu ambalajele convenționale de unică folosință. Cel puțin, acesta este visul. Dar, ca majoritatea lucrurilor care sună prea bine ca să fie adevărate, realitatea este mai complicată.
Există trei motive principale pentru a fi sceptici cu privire la potențialul ambalajelor compostabile de a ne absolvi de păcatele noastre legate de ambalajele de unică folosință.
În primul rând, detaliul esențial care este adesea omis: biodegradarea în condițiile potrivite. Aceasta înseamnă în mare parte instalații industriale de compostare. Acestea sunt puține și rare în Regatul Unit, dar și mai rare sunt colectările pentru a duce ambalajele compostabile acolo; majoritatea autorităților locale din Regatul Unit nu le pot accepta în pubelele pentru deșeuri alimentare. Prin urmare, ideea că ambalajele vor fi compostate este o iluzie: de multe ori vor ajunge într-un coș de gunoi obișnuit sau pot contamina reciclarea, arată Reuters.
În al doilea rând, chiar și acolo unde există pubele specifice pentru materialele compostabile, nu este întotdeauna ușor pentru oameni să recunoască că au în mână o bucată de ambalaj compostabil. Dacă acesta arată exact ca un ambalaj reciclabil sau de unică folosință mai cunoscut, de ce ne-am aștepta ca oamenii să îl trateze diferit? Iar atunci când producătorii le diferențiază, de multe ori o fac prin fraze vagi precum „fabricat din plante”, care nu sunt de mare folos atunci când cauți coșul de gunoi potrivit.
În al treilea rând, chiar și atunci când sunt eliminate în mod corespunzător, ambalajele compostabile nu reprezintă automat o opțiune ecologică mai bună decât ambalajele convenționale. Compararea tipurilor de ambalaje este complicată și implică cântărirea problemelor legate de microplastice, toxicitate, utilizarea terenurilor, biodiversitate, sol, apă, impactul asupra sănătății umane și altele. Este suficient să spunem că trecerea la ambalaje compostabile poate fi mai mult o distragere a atenției decât o soluție la criza deșeurilor. Așadar, ce ar trebui să facem în schimb?
Nu există un panaceu care să transforme cultura noastră de aruncare a deșeurilor și să rezolve toate problemele legate de ambalaje. Dar avem la dispoziție mai multe instrumente care, dacă sunt utilizate împreună, ar putea însemna că viitorul va arăta foarte diferit de trecutul recent.
Primul principiu este să ne uităm la ierarhia deșeurilor și să ne concentrăm pe reducerea ambalajelor inutile. Organizația non-profit WRAP, axată pe deșeuri, susține că 70 000 de tone de materiale plastice greu reciclabile sunt utilizate în fiecare an în Regatul Unit pentru ambalarea fructelor și legumelor netăiate și că 50% din acestea ar trebui eliminate, deschide o filă nouă până în 2030.
Produsele reutilizabile
Apoi, uitați-vă la produsele reutilizabile. Piața în aer liber Mercato Metropolitano din Elephant & Castle din Londra, care găzduiește peste 40 de standuri cu produse alimentare, a trecut anul trecut 90% dintre vânzătorii săi la veselă returnabilă. În doar șapte luni, au economisit peste 190.000 de bucăți de ambalaje de unică folosință, ca să nu mai vorbim de 50.000 de lire sterline în costuri de ambalare. Cu puțină imaginație și voință, se poate face.
Atunci când reutilizarea nu este posibilă, alegerea ambalajelor care sunt reciclate eficient și bine înțelese de public este adesea cea mai bună opțiune.
După reciclare, materialele compostabile au un loc - în special pentru tot ceea ce va ajunge în coșul de gunoi alimentar (pliculețe de ceai, doze de cafea, stickere de fructe) sau pentru a înlocui materialele greu de reciclat, cum ar fi ambalajele din plastic flexibil care sunt susceptibile de a fi contaminate cu alimente. Aceasta cu condiția să existe o infrastructură industrială de compostare adecvată pentru colectarea ambalajelor. Dar putem face mult mai mult pentru a îmbunătăți eficiența ambalajelor compostabile.
Hubbub, organizația non-profit pe care o conduc, a efectuat recent teste privind comportamentul consumatorilor, alături de psihologi de la Universitatea din Sheffield, ca parte a unei inițiative de doi ani, cu participarea mai multor părți interesate, finanțată de UK Research and Innovation pentru a explora modul în care ambalajele compostabile pot fi colectate și compostate eficient în Regatul Unit.
Aceste teste au arătat clar de ce avem nevoie: etichetarea standardizată ar fi un bun început; un simbol obligatoriu, personalizat, pe toate materialele compostabile, plus instrucțiuni clare pentru public, care să le spună ce să facă cu ambalajele. De asemenea, ar trebui să existe mesaje clare pe partea din față a ambalajului pentru a se asigura că oamenii pot identifica faptul că ambalajul este compostabil.Pare evident, dar în prezent nu este o regulă.
În cele din urmă, ar trebui utilizată o culoare uniformă ca standard pentru etichetarea ambalajelor compostabile, semnalizarea pubelelor și comunicare.Acest lucru îi va ajuta pe oameni să identifice și să elimine materialele compostabile; nu ar mai fi nevoie să stăm lângă pubele, încercând să ne dăm seama în care se pun, dacă am ști cu toții că o etichetă roz înseamnă compostabil, de exemplu.
Mai multe informații și recomandări pot fi găsite în raportul Hubbub, Unearthed, deschide o filă nouă.Acestea sunt concluzii provocatoare care ne cer să ne gândim critic la problema ambalajelor.
Spre deosebire de majoritatea acestora, ambalajele sunt fabricate din materiale vegetale, cum ar fi amidonul de porumb, și se vor biodegrada în mod natural în condițiile potrivite.La prima vedere, aceasta este o soluție frumoasă la o problemă vastă și în creștere: volumul mare de ambalaje de unică folosință pentru alimente și băuturi de pe piață.