Stiri

Colectarea deșeurilor pe fracții aduce bani la bugetele locale, din valorificarea reciclabilelor

5
min
26/12/2022

Din această asociaţie, înfiinţată în anul 2008, fac parte Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi cele 62 de primării din judeţ.

Primăriile din judeţul Bistriţa-Năsăud vor primi peste două milioane de lei din valorificarea deşeurilor reciclabile, sumă cu 45% mai mare faţă de cea de anul trecut, potrivit informaţiilor făcute publice de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri.

Două milioane de lei în jumătate de an

Unul din factorii care au dus la creşterea cantităţii de deşeuri reciclabile cu 1.000 de tone faţă de anul trecut a fost acela că, începând din luna iunie, s-a început colectarea pe patru fracţii distincte în cazul populaţiei care locuieşte la case.

"Peste 2.000.000 de lei se vor întoarce către toate comunităţile din judeţul nostru - bani obţinuţi din valorificarea deşeurilor reciclabile din acest an! Sumele pe care le vom vira primăriilor sunt cu 45% mai mari faţă de cele virate de ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud anul trecut. Din aceşti bani, primăriile din judeţul Bistriţa-Năsăud vor putea acoperi o parte din costurile serviciilor de salubritate.

Cu toate că am început colectare la poarta casei pe 4 fracţii distincte doar în luna iunie din acest an, procentul deşeurilor reciclabile valorificabile a crescut semnificativ şi a generat venituri mai mari din valorificarea acestor deşeuri.

ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud a valorificat prin vânzare către reciclatori cu 1.000 de tone de deşeuri reciclabile mai mult decât anul trecut. Valoarea totală obţinută de ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud din vânzarea deşeurilor reciclabile se apropie de 3.000.000 lei, iar, după plata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent, valoarea rămasă va fi distribuită procentual primăriilor în funcţie de cantităţile de deşeuri reciclabile colectate de fiecare UAT în parte", a anunţat asociaţia pe propria pagină de Facebook.

Reprezentanţii ADI Deşeuri menţionează că modul de gestionare a deşeurilor are nevoie în continuare de îmbunătăţiri, dar apreciază faptul că tot mai mulţi oameni au început să conştientizeze importanţa colectării selective şi au separat mai corect deşeurile în propria gospodărie.

Din această asociaţie, înfiinţată în anul 2008, fac parte Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi cele 62 de primării din judeţ.

Sursa foto: Facebook/ ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud