Solutii

Coca-Cola și alte companii ar putea folosi sticle din plante care se descompun într-un an

3
min
4/6/2020

O companie biochimică din Olanda caută să pună capăt nevoii de sticle de plastic care poluează și sunt prea puțin reciclate.

Compania vrea să combată criza poluării cu recipiente din plastic printr-o alternativă bazată pe plante, care se degradează într-un an.

Băuturile carbogazoase și berea ar putea fi băute din sticle din plante, după ce o companie biochimică din Olanda a venit cu un proiect pilot în acest sens, conform The Guardian. Tehnologia companiei de a transforma culturile cultivate durabil într-un plastic bazat pe plante a câștigat încrederea unor giganți precum Coca-Cola, Carlsberg sau Danone, care își propun să folosească sticlele din plante în viitorul apropiat. Sticlele din carton căptușite cu un strat interior de plastic vegetal, produs din zaharuri vegetale, se descompun într-un an folosind un compostor și în câțiva ani dacă este lăsat în condiții normale, în aer liber. Aceste sticle ar putea să apară pe rafturile supermarketurilor până în 2023. Plasticul vegetal Avantium este proiectat să fie suficient de rezistent pentru băuturi carbogazoase.

"Sticla de hârtie arată cum, împreună cu partenerii noștri, putem folosi inovația pentru a ajuta la crearea recipientelor sustenabile pentru viitor," a declarat Marcel Lubben, directorul Avantium.

Ar fi un pas extrem de important pentru aceste companii de a trece către un plastic bazat pe plante dintr-o sursă durabilă, deoarece, conform Clean Technica, „adesea este mai scumpă reciclarea plasticului decât producția lui”. Bineînțeles că ideal este să se recicleze și noile sticle din plante pe care le așteptăm cu mare interes pe rafturi. „Acest plastic din plante are recomandări de sustenabilitate extraordinare, deoarece nu folosește combustibili fosili și poate fi reciclat, dar s-ar degrada, de asemenea, în natură, mult mai repede decât o fac plasticele normale”, declară pentru The Guardian Tom van Aken, directorul executiv al Avantium.

În primă fază se vor face aproximativ 5.000 de tone de plastic pe an, folosind zaharuri din porumb, grâu sau sfeclă, ca să se poată evalua modul în care clienții răspund la noile sticle. Apoi, Avantium se așteaptă ca producția să crească considerabil, la fel ca și cererea de materiale plastice durabile.

În jur de 300 de milioane de tone de plastic sunt obținute din combustibili fosili în fiecare an, ceea ce contribuie major la criza climatică.