Stiri

Clădirile neocupate consumă mai multă energie decât am crede

6
min
26/10/2022

Studiile sugerează că, în general, consumul de energie rezidențială a crescut în timpul pandemiei.

Însă nu se știa ce se întâmplă cu consumul de energie în clădirile neocupate.

Într-o lucrare recentă, Farzam Kharvari și colegii săi, de la Human-Building Interaction Lab, au descoperit că construcțiile goale consumă mai multă energie decât se credea. Rezultatele au fost publicate în Building Simulation: An International Journal.

Clădirile consumă mai multă energie atunci când sunt goale sau parțial ocupate pentru perioade lungi, deoarece sunt proiectate să depindă de interacțiunile umane.

Cercetarea a constatat că clădirile goale consumă mai multă energie în climatele mai reci, deoarece sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC) trebuie să compenseze căldura generată de obicei de activitățile zilnice ale oamenilor.

Un motiv principal din spatele creșterii consumului de energie îl reprezintă programele statice care sunt utilizate pentru proiectarea clădirilor. Programele statice oferă o estimare orară a numărului de persoane care vor ocupa aceste clădiri.

Deși aceste programe sunt încorporate în proiectarea clădirii, ele nu iau în considerare numărul real de oameni sau mișcările acestora în clădiri. În consecință, clădirile nu s-au putut adapta la faptul că erau goale în timpul lockdownurilor.

Tehnologii care numără oamenii

Deși cercetările privind înlocuirea programelor statice cu orare stocastice (programe care iau în considerare diferiți factori și atribute, inclusiv, dar fără a se limita la ocuparea) sunt în creștere, cercetarea a demonstrat că implementarea unor strategii simple precum instalarea de tehnologii inteligente poate ajuta clădirile goale să se adapteze la ocuparea parțială, notează Tech Xplore.

Tehnologiile care simt prezența oamenilor sau numără ocupanții pot ajuta la atenuarea impactului negativ al programelor statice.

Cea mai simplă tehnologie folosită la scară largă în birouri sunt senzorii de ocupare pentru iluminat. O mare varietate de produse care controlează iluminatul în clădiri, de la simple comutatoare automate până la lumini inteligente reglabile, sunt disponibile astăzi cu ușurință.

Ele funcționează în principal cu un dispozitiv simplu de detectare a mișcării de interior care controlează iluminarea și sunt capabile să economisească energie electrică în mod eficient.

Prizele inteligente pot reduce și ele consumul de energie electrică. Prizele inteligente vă permit să vă controlați dispozitivele de la distanță. Dar, mai important, pot fi folosite pentru a controla dispozitivele care folosesc electricitate atunci când sunt în standby și au potențialul de a reduce consumul de energie electrică pentru echipamente.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Hans-Peter Fuchs