Stiri

CJ Timiș vrea să construiască un parc fotovoltaic pentru a face economii la cheltuielile cu electricitatea

7
min
28/9/2022

Președintele CJ Timiș spune că economiile la buget pot fi direcţionate spre domenii care în prezent nu dispun de finanţare adecvată.

Consumul de energie electrică al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş şi al instituţiilor subordonate ar putea fi acoperit integral din surse regenerabile, prin construirea unui parc fotovoltaic la periferia municipiului Timişoara, în condiţiile în care necesarul anual total de energie electrică se ridică la aproximativ 2,5 milioane kWh.

Zece milioane de lei pe an, economie

"În condiţiile în care ofertele furnizorilor de curent ajung, în prezent, şi la 4 lei/kWh, aprobarea proiectului şi construcţia parcului fotovoltaic ar aduce economii anuale la buget de zece milioane de lei, respectiv de 50 milioane lei pe o durată de cinci ani.

Aceste economii la buget pot fi direcţionate spre domenii care în prezent nu dispun de finanţare adecvată", a anunţat, marţi, preşedintele CJ Timiş, Alin Nica.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Parcul fotovoltaic ar urma să se construiască pe un teren de aproximativ 2,5 - 3 hectare care se află în proprietatea CJ, aproape de satul Covaci, limitrof Timişoarei.

Datele finale vor rezulta în urma analizei tehnice viitoare. Instituţia a aprobat iniţierea proiectului de construire a parcului fotovoltaic, pasul următor fiind depunerea unei cereri de finanţare nerambursabilă pentru obiectivul de investiţii.

CJ și opt instituții subordonate

Investiţia va acoperi parţial sau chiar total consumul de energie electrică al CJ şi al altor opt instituţii subordonate, respectiv Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Direcţia de Prestări Servicii, Muzeul Naţional al Banatului, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Satului Bănăţean şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

"Importanţa iniţiativei este dată şi de contextul provocărilor existente pe piaţa de energie. Având în vedere creşterea constantă a preţului energiei electrice, neexistând premise de scădere a preţului, Consiliul Judeţean consideră că un astfel de proiect va asigura independenţa energetică şi va permite instituţiei să realizeze economii consistente", menţionează Alin Nica. 

Sursa foto: PxHere