Stiri

Cetatea Sucidava, o veche fortificație geto-dacică și romană, împrejmuită de maldăre de gunoaie 

8
min
15/9/2022

Anul trecut, primăria Corabia a anunțat că va aplica amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 lei celor care mai aruncă deșeuri în locuri nepermise, dar degeaba.

Cetatea Sucidava, o veche fortificație geto-dacică și romană, este împrejmuită de maldăre de gunoi.

Monumentul istoric se află în localitatea Corabia, din județul Olt, acolo unde administrația locală a fost amendată de mai multe ori de Garda de Mediu pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor.

Cetatea Sucidava, istorie de 6.500 de ani

Așezarea antică Sucidava, aflată pe actualul teritoriu administrativ al orașului Corabia, este un important monument istoric pentru cultura și civilizația actuală românească. Cele mai vechi urme de locuire datează din neolitic, adică de aproape 6.500 de ani.

Istoria acestei cetăți este legată de împărații romani Aurelian și Constantin cel Mare. Din ordinului împăratului Constantin cel Mare cetatea Sucidava a fost refăcută cu ziduri și turnuri de apă. 

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

În vara anului 328 a fost inaugurat unul dintre cele mai mari poduri din antichitate care avea o lungime de 2437,5 metri. Ruinele podului roman se află la o distanţă de circa 40 m spre nord de malul Dunării şi la 132 de metri în raport cu fortificaţia.

Pe site-ul de promovare al cetății se menționează că „cea mai recentă descoperire arheologică este pilonul-turn al unei pasarele care realiza legătura rapidă dintre podul constantinian şi Poarta de vest a cetăţii, noua descoperire fiind contemporană cu edificiile iniţiate la nordul Dunării de împăratul Constantin cel Mare”.

Zidurile cetății, adăpost pentru gunoaie

Zidurile cetății Sucidava au rezistat invaziei hunilor și ofensivei otomane. Însă, acum sunt împrejmuite de maldăre de gunoaie. Deșeurile sunt vizibile de pe platoul cetății, dar primăria Corabia se face că nu observă dezastrul ecologic.

Administraiția locală a procedat la fel și în trecut, atunci când a lăsat să crească grămezile de gunoi la poarta cetății. De abia anul trecut și-a asumat că va curăța zona de gunoi, după ce primăria Corabia a fost amendată cu suma de 40.000 de lei de Garda de Mediu Olt. 

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru 

„Pentru depozitările necontrolate de deșeuri, în zona amplasamentului „Celei”, zona Cartierului Corabia Veche, zona Proiectului Pilot ANL „Locuințe Romi”, strada Mihai Bravu, zona Căpitănie Port Corabia, deşeuri provenite din construcţii şi demolări, deşeuri municipale amestecate, resturi vegetale, a fost sancţionată

Autoritatea Administraţiei Publice Locale – Primar oraş Corabia cu amendă în valoare de 40.000 lei și a fost aplicată sancţiune contravenţională complementară de ridicarea deşeurilor depozitate în alte zone decât cele autorizate, curăţarea terenului, precum şi eliminarea acestora conform legislaţiei în vigoare”, se menționează într-un comunicat al Gărzii de Mediu Olt.