Stiri

Cercetătorii dezvoltă o nouă modalitate de a prezice secetele

5
min
3/10/2022

Oamenii de știință care analizează efectele meteorologice ale schimbărilor climatice au analizat de obicei creșterea condițiilor meteorologice severe și a uraganelor.

Acum, ei studiază o altă consecință a încălzirii globale care va avea ramificații economice semnificative: seceta. Ei vor să creeze o nouă modalitate de a prezice secetele.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Cercetătorii de la Laboratorul Național Argonne al Departamentului de Energie al SUA (DOE) au dezvoltat o nouă modalitate de a prezice secetele în mai multe regiuni diferite ale Statelor Unite pentru restul secolului.

Cercetătorii măsoară deficitul de vapori

Folosind această metodă, bazată pe modele climatice regionale foarte detaliate, ei au descoperit că secetele ar putea fi exacerbate de încălzirea globală. Această constatare este probabilă mai ales în regiuni precum Vestul Mijlociu, Nord-Vestul Statelor Unite și Valea Centrală a Californiei.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

În loc să folosească deficitul de precipitații pentru a identifica seceta, cercetătorii au apelat la o nouă măsurătoare, numită deficit de presiune a vaporilor sau VPD. VPD este calculat pe baza unei combinații de temperatură și umiditate relativă și constă în diferența dintre câți vapori de apă poate reține aerul atunci când este saturat și cantitatea totală de vapori de apă disponibilă.

Sursa foto: Pixabay