Stiri

Centrala electrică de cogenerare pe biomasa Suceava, în portofoliul Raiffesien

9
min
21/12/2022

Corneliu Bodea, CEO al Adrem, a declarat că banca finanţase o parte din acest proiect, împrumutul fiind garantat cu acţiuni.

Adrem Invest a ieşit din acţionariatul centralei în cogenerare de la Suceava, iar participaţia a fost preluată de un vehicul controlat de Raiffeisen International, a declarat luni Corneliu Bodea, CEO al Adrem, într-o întâlnire cu presa.

El a subliniat că banca finanţase o parte din acest proiect, împrumutul fiind garantat cu acţiuni. Totodată, Corneliu Bodea a precizat că întregile facilităţi au fost restructurate. "Investiţia noastră în centrală a fost de 12 milioane de euro, investiţie directă. Jumătate din această sumă a fost pe baza unui credit de la Raiffeisen International. Faptul că centrala nu a produs performanţă ne-a pus într-o situaţie dificilă cu returnarea acestui credit. (...)

Noi am garantat cu jumătate din acţiuni - şi banca trebuia sa execute acele acţiuni. Banca a refuzat sa execute acţiunile, a menţinut presiunea pe noi. A fost o negociere care a durat mai bine de patru ani. Am reuşit să facem această restructurare", a spus Bodea.

El a precizat că restructurarea a fost făcută în acest an.

Centrala „o gaură neagră”

Potrivit reprezentantului Adrem, centrala a fost "o investiţie greşită". "S-a schimbat legislaţia, incorect, imediat după ce noi realizasem o investiţie de 96 milioane euro", a menţionat Corneliu Bodea.

Corneliu Bodea a explicat că, în realitate, centrala "a fost o gaură neagră încă de la început", în primul rând din cauza sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice care a intrat în faliment imediat după ce a fost construită centrala, deşi primăria "dăduse asigurări că acesta va fi finanţat".

Totodată, reprezentantul Adrem a menţionat că a venit şi "o schimbare printr-un ordin de ministru a legislaţiei care viza acordarea de certificate verzi pentru un anumit tip de biomasă".

Fără certificate verzi

„Printr-un ordin de ministru extrem de discutat pentru acea categorie de biomasă - era folosită de noi şi de nişte firme austriece din zonă care făceau conglomerate. Influenţa noastră în preţul acestor materii prime pe piaţa din zona era foarte mare.

Practic, prin achiziţiile noastre ridicam preţul acestui deşeu - şi atunci a apărut un ordin de ministru care a spus că pentru acel tip care reprezenta 60% din combustibilul nostru de la Suceava nu se acordă certificate verzi, utilizând explicaţia că dacă s-ar acorda ar dezavantaja populaţia care foloseşte lemnul respectiv ca să îl ardă în sobă. (...)

Deci, practic, un ministru a luat în considerare că este mai importantă o categorie de populaţie. Cantitativ s-au făcut studii, am demonstrat, nu avea nicio legătură. Un ministru a considerat că sunt mai importanţi cei care ard lemnul în sobă cu eficienţă de 30% decât românii care se încălzeau în oraşul Suceava arzând într-o centrală cu eficienţă de 70%", a mai spus Corneliu Bodea.

Angajament pentru lupta cu schimbările climatice

El a subliniat că "acel ordin de ministru contravenea, era împotriva legislaţiei energiei regenerabile", ceea ce a dus la "intrarea centralei într-un distress financiar" şi care a atras distress-ul financiar în companie.

"Ceilalţi finanţatori au fost agresivi cu noi, orecum de înţeles pentru că se aşteptau oricând să fim executaţi. Nu am fost executaţi. Am dus o negociere foarte lungă cu finanţatorul austriac. Ca urmare a acestei negocieri am făcut practic un schimb credit versus acţiuni", a explicat Corneliu Bodea.

"Sunt extrem de emoţionat şi recunoscător că am ajuns la 30 de ani de activitate. Suntem într-un moment de maturitate, împlinire, stabilitate, când ne regândim priorităţile. Mă bucur că în acest timp am reuşit să contribuim la modernizarea sistemului energetic şi la dezvoltarea unei industrii vitale aşa cum este energia. Pentru că energia are o valoare inestimabilă, ea reprezintă viaţa, ne asigură confortul şi ne oferă experienţe extraordinare pe care nu le-am fi trăit altfel. Însă trebuie să facem şi noi ceva.

Trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de resursele pe care planeta le oferă, trebuie să avem respect pentru mediu şi pentru cei din jurul nostru. De aceea, pe termen lung, ne-am luat angajamentul pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru dezvoltarea sustenabilă şi sprijinirea României în tranziţia energetică, pentru contribuţia noastră la o planetă mai curată, mai primitoare, mai frumoasă pentru viitorul nostru şi al generaţiilor următoare", a spus Corneliu Bodea, CEO Adrem.

Din 1992, Adrem furnizează instalaţii de degazare şi echipamente metalurgice la nivel global, cu peste 50% din market share în domeniu, cu activitate pe patru continente. În momentul de faţă, compania are în portofoliu peste 40 de instalaţii de degazare şi peste 300 de echipamente metalurgice, dar şi o tehnologie unică în lume, patentată, de vidare a oţelului lichid.

Sursa foto: obiectivdesuceava.ro