Stiri

Cel mai mare patinoar din lume, aflat în Canada, rămâne închis în lipsa gheţii

3
min
16/2/2023

Canalul Rideau, unul dintre locurile emblematice din Canada.

Canalul Rideau, unul dintre locurile emblematice din Canada şi cel mai mare patinoar din lume, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, riscă în premieră să nu poată fi deschis. Motivul: o iarnă mult prea blândă, relatează miercuri AFP.

Cu temperaturi anormal de ridicate în decembrie şi ianuarie - uneori abia la pragul de îngheţ - Ottawa ar putea înregistra a treia cea mai călduroasă iarnă, conform autorităţilor.

„Anul acesta, Mama Natură ne trimite o provocare: cu temperatura indulgentă este dificil să construim gheaţă solidă, bună", a declarat Bruce Devine, responsabil pentru patinoarul din Ottawa.

Încălzirea globală lovește și-n cei care patinează

Pentru ca acest canal, care se întinde pe sub marile monumente ale capitalei canadiane (Parlament, Senat, Universitate), să devină practicabil, mercurul din termometre trebuie să indice între minus 10 şi minus 20 de grade Celsius timp de aproape două săptămâni.

Poți citi și: Enel a emis eurobonduri pentru a se finanța. În premieră, compania a luat în calcul tranziția energetică

„În prezent, în multe locuri, gheaţa este poroasă şi de proastă calitate", a deplâns managerul în timp ce inspecta un segment al patinoarului pe care mai speră încă să îl poată deschide.

Accesibil de obicei de la sfârşitul lunii decembrie, timp de 30 până la 60 de zile, canalul a fost deschis o perioadă din ce în ce mai scurtă în ultimii ani. În 2002, abia de la 2 februarie s-a putut patina pe el.

„Evident, vedem din ce în ce mai mult efectele schimbărilor climatice" în Canada, iar canalul este "un exemplu al modului în care clima noastră se schimbă", a declarat marţi ministrul canadian al Mediului, Steven Guilbeault.

foto: Facebook/Rideau Canal Skateway