Stiri

Cât de mare este criza apei potabile din România

6
min
14/7/2022

Tanczos Barna a explicat că seceta din acest an, combinată cu fenomenele meteo extreme, vor duce la probleme grave în agricultură.

 

Întreaga Europă se confruntă cu o criză acută a apei curente din cauza secetei agresive și era doar o chestiune de timp până când să fie emise mai multe avertismente în acest sens și din partea oficialităților române.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

„Trebuie să ştim că foarte multe lacuri de acumulare, chiar dacă sunt undeva la 68% nivel de umplere, ele asigură alimentarea cu apă şi nu avem o criză de furnizare de apă potabilă la nivel naţional. (…)

Apa potabilă este o resursă de care trebuie să avem grijă şi în perioade de abundenţă şi în perioadele în care nu avem secetă, pentru că această apă este poate cea mai valoroasă. În spatele asigurării apei potabile sunt investiţii, sunt cheltuieli, chiar dacă la buzunar nu ne afectează dacă udăm grădina în fiecare dimineaţă.

Rezerva de apă este probabil cea mai importantă resursă de care dispunem în momentul de faţă”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, la Digi 24.

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false 

Ministrul a explicat că seceta din acest an, combinată cu fenomenele meteo extreme, vor duce la probleme grave în agricultură.

„Ploile, chiar dacă vin, de foarte mult ori vin şi sub forma de grindină şi afectează zone limitate unde pot fi distruse culturile, iar în paralel la câţiva kilometri distanţă persistă seceta.

Tocmai de aceea trebuie să fim foarte precauţi şi responsabili în această perioadă cu privire la modul cum utilizăm apa potabilă”, a atras atenția oficialul.

Sursa foto: Flickr