Stiri

Castorii accelerează schimbările climatice din Arctica. Fenomenul, observat din satelit

5
min
27/1/2023

În total, sateliții arată că în tundră au apărut peste 11.000 de iazuri de castori.

Castorii accelerează schimbările climatice din Arctica, cucerind tundra din Alaska și transformând complet apele.

Schimbările sunt atât de bruște și drastice încât sunt clar vizibile din spațiu.

Tundra nord-americană, invadată

Pe măsură ce tundra arctică se încălzește, plantele lemnoase cresc de-a lungul râurilor și pâraielor, creând habitate perfecte pentru castori.

Atunci când castorii găsesc aceste ape, le transformă în „acasă” făcând ceea ce știu ei cel mai bine: mestecând și cărând lemne pentru a construi baraje, înfundând râurile și pâraiele rapide pentru a face iazuri luxuriante, explică Science Alert.

Ceea ce a fost odată o linie subțire de apă care traversa tundra a devenit o salbă de iazuri făcute de castori.

Poți citi și: Praful atmosferic ascunde o parte din încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră

„Nu există foarte multe alte animale care să lase o amprentă pe care o puteți vedea din spațiu”, a declarat Ken Tape, ecologist la Universitatea din Alaska Fairbanks, din SUA.

„Un alt astfel de animal este omul. Lucrul amuzant este că oamenii nu ar primi o autorizație pentru a face ceea ce fac castorii acum”, a completat el.

Invazia a început după 1950

Această invazie a tundrei nord-americane de către rozătoarele cu blană are implicații mixte. Iazurile creează oaze luxuriante care ar putea duce la creșterea biodiversității, în schimb, creându-le, castorii accelerează schimbările climatice.

Tape și colegii săi au evaluat fotografii aeriene începând cu cele din anii 1950 și nu au găsit semne de prezență a castorului în tundra arctică din Alaska. Primele semne ale castorilor au apărut în imaginile din 1980. În imaginile din satelit din anii 2000 și 2010, iazurile de castori s-au dublat.

Sursa foto: Public Domain Pictures/ Linnaea Mallette/ CC0 1.0