Solutii

Casa viitorului ar putea fi construită din cărămizi făcute din deșeuri

3
min
27/5/2020

Materialele de construcție revoluționare, provenite din produse reciclate, pe bază de noi tehnologii, pot înlocui betonul în construcții sustenabile.

Materiale de construcție revoluționare și cărămizi „verzi” ar putea fi fabricate, într-un viitor mai apropiat decât credem, din PVC reciclat, fibre vegetale uzate sau nisip, cu ajutorul unui nou tip de polimer de cauciuc inventat în Australia. Revoluționarul polimer de cauciuc descoperit de oamenii de știință australieni este realizat din sulf și ulei de canola (n.r.- canola este un hibrid de rapiță cultivată inițial în Canada, dar care apoi s-a răspândit în toată lumea), poate fi comprimat și încălzit cu materiale de umplutură, pentru a crea materialele de construcție ale mileniului III. Noua tehnologie promițătoare și atât de prietenoasă cu mediul înconjurător a fost prezentată de curând într-o lucrare publicată în "Chemistry—A EuropeanJournal”. „Această metodă ar putea produce materiale care pot înlocui într-o zi materialele de construcție nereciclabile, cărămizile și chiar înlocuirea betonului”, spune profesorul Justin Chalker, cercetător de chimie organică la Universitatea Flinders din Adelaide.

Cimentul folosit acum în construcții este o resursă finită și puternic poluantă înproducția sa. Se estimează că fabricile care produc ciment contribuie la poluarea aerului cu mai mult de 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar la nivel mondial, poluarea realizată de industria construcțiilor reprezintă aproximativ 18%. În schimb, materialele de construcție revoluționare, provenite din produse reciclate, care folosesc noi tehnologii, cum este cauciucul sub formă de pulbere, pot înlocui în viitor betonul în proiecte de  construcție mai durabile și sustenabile.

"Particulele de cauciuc pot fi, de asemenea, utilizate mai întâi pentru purificarea apei și apoi reconvertite in folii de cauciuc sau tuburi. Descoperirea noastră este importantă și pentru că în prezent există puține metode de reciclare a PVC sau a fibrei de carbon”, susține profesorul Nic Lundquist, autorul principal al studiului realizat de Universitatea Flinders din Australia.

Noua tehnologie de fabricație și de reciclare, numită turnare cu compresie reactivă, se aplică materialului din cauciuc care poate fi comprimat și întins, fără a-l topi. Structura chimică unică a sulfului din noul compus de cauciuc permite ca mai multe bucăți să se unească între ele pentru un produs finit ultra rezistent.

 Foto: Pixabay