Stiri

Care au fost cele mai căutate competențe verzi cerute de angajatori în 2021

7
min
23/12/2022

Cea mai căutată abilitate cerută de angajatori anul trecut a fost dezvoltarea sustenabilă - 27,6% dintre competențele cerute în toate anunțurile cu locuri de muncă verzi.

În ultimul an, aproximativ 10% din anunțurile de locuri de muncă vacante au cerut explicit cel puțin o abilitate verde, potrivit Raportul Global de Competențe Verzi pentru 2022 (Global Green Skills Report 2022) al platformei profesionale online LinkedIn.  

De departe, cea mai căutată abilitate cerută de angajatori anul trecut a fost dezvoltarea sustenabilă - 27,6% dintre competențele cerute în toate anunțurile cu locuri de muncă verzi.

Remedierea mediului a apărut în doar 8,8% dintre anunțuri, iar consilierea de securitate și sănătate în muncă în industria verde – în 8,6% dintre postările despre locuri de muncă vacante.

Cunoștințele legate de climă în contextul managementului ecosistemelor au fost cerute în 5,6% dintre anunțurile verzi, în timp ce producția de energie regerabilă a fost cerută în 5,4% din cazuri, iar producția de energie solară în 2,6%.

Responsabilitatea socială a întreprinderilor (CSR) a fost cerută prin 2,5% din anunțuri, iar reciclarea prin 2,1%.

Cât de repede s-au dezvoltat competențele verzi între 2016 și 2021

În ceea ce privește rapiditatea dezvoltării competențelor verzi în perioada 2016-2021, moda sustenabilă cu scopul prevenirii poluării a înregistrat cea mai mare creștere: 90,6%.

Serviciile de mediu în contextul managementului ecosistemelor a crescut cu 82,5%, iar abilitatea de a răspunde scurgerilor de petrol cu 80,4%. Auditul de mediu pentru creștere durabilă a crescut cu 67,2%, iar managementul apelor de suprafață – cu 64,5%. Între timp, strategiile de afaceri sustenabile au crescut cu 56,6%, iar crearea unor peisaje durabile – cu 52,9%.

Cea mai rapidă creștere anuală între 2016 și 2021 a fost pentru pozițiile de manager de durabilitate, de 30%. Au urmat rolurile de tehnician de turbine eoliene (24%), consultant solar (23%), ecologist (22%) și specialist în sănătate și siguranță în domeniul mediului (20%).

Care sunt industriile care folosesc cele mai multe abilități verzi la nivel global

În ceea ce privește industriile care folosesc cel mai mare număr de competențe ecologice la nivel internațional, acestea sunt, în ordine, serviciile corporative, industria prelucrătoare, energia și mineritul, administrația publică, construcțiile, designul, agricultura, și educația.

Acestea sunt urmate de domeniul nonprofit, bunuri de larg consum, sănătate, imobiliare, transport și logistică, recreere și călătorii, servicii software și IT, siguranță publică, finanțe, comerț, hardware, media și comunicare, wellness și fitness, divertisment, juridic și arte.

Sursa foto: Flickr