Stiri

Capitala României – gazda Solar Decathlon Europe 2023 – cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume.

3
min
8/4/2021

Concursul universitar internaţional de arhitectură şi tehnologii aplicate va fi susținut financiar de Ministerul Mediului.

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a participat la sediul EFdeN din incinta Universității Tehnice de Construcții București, Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, la evenimentul care a anunțat oficial calificarea Bucureștiului ca oraș gazdă a "Solar Decathlon Europe” (SDE) 2023, competiţie universitară internaţionalǎ de arhitectură şi tehnologii aplicate, cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume.

EFdeN, fondat în 2013 de un grup de tineri pasionați, alături de Universitatea Tehnică de Construcții București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, este singurul ONG din România care dezvoltă locuinţe solare cu scop educaţional şi de cercetare, de produse sustenabile şi module educaţionale atât pentru studenţi sau specialişti, cât şi pentru publicul larg. EfdeN a reprezentat România la Solar Decathlon Europe 2014, la Versailles, fiind una dintre cele 20 de echipe finaliste din 16 ţãri și 4 continente. În ultimii 7 ani, peste 800 de studenți, absolvenți, masteranzi și doctoranzi au făcut parte din echipa EFdeN organizați fiind în 11 departamente, printre care: urbanism, arhitectură, inginerie, comunicare, HR și health and safety. Aceștia au lucrat cumulat peste 350.000 de ore de voluntariat, timp în care au cercetat, proiectat și construit 2 case solare eficiente energetic.

"Îi felicit pe cei care au avut curaj, au avut inițiativă, au visat frumos și au ajuns, în cele din urmă, la rezultate concrete. Domeniul despre care vorbim este unul extrem de interesant. Pentru a atinge în 2050 o reducere cu 80% a consumului de energie din clădiri la nivelul UE, fiecare stat membru trebuie sa facă eforturi extraordinare. Această țintă este destul de ambițioasă și va fi, la un moment dat, obligatorie și pentru noi. Ministerul Mediului va susține echipa și această inițiativă, alături de colegii noștri din celelalte ministere, printr-o hotărâre de guvern ce va asigura, parțial, sprijinul financiar, pentru realizarea competiției. Această echipă formată din tineri cercetători, studenți cu viziune și voință, este la fel de importantă ca orice altă echipă națională care reușește să aducă în România un eveniment de asemenea anvergură" – a declarat Barna Tánczos.

Inițiat în anul 2002 de către Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, concursul "Solar Decathlon Europe” (SDE) a ajuns pe continentul european începând cu anul 2010, iar din anul 2013 acesta este organizat și în China. Provocarea pe care Solar Decathlon Europe o lansează presupune proiectarea și construcția unei case solare eficiente energetic.

În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediţia Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediţia Versailles cu casa care, la ora actuală, este Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort.