CSR

Capacele de plastic reciclate chiar pot salva vieți

5
min
16/6/2020

“Capace cu suflet” este un proiect care îmbină implicarea în acțiuni de protecția mediului și sprijinirea persoanelor vulnerabile, vârstnice sau a copiilor bolnavi.

Te-ai gândit vreodată că niște obiecte atât de mici și neînsemnate, cum sunt capacele de plastic, pot da speranțe la o viață mai bună și pot face oameni fericiți? Că acele capace, care pentru cei mai mulți dintre noi nu au nici cea mai MICĂ valoare, pot face MARI minuni și aduce zâmbete pe fețele unor oameni pentru care soarta a fost prea dură și le-a adus suferințe greu de suportat. Ei bine, chiar dacă tu nu te-ai gândit până acum la asta, există la Cluj o mână de voluntari inimoși care au văzut adevăratul potențialal capacelor de plastic care ajungeau în tomberoanele de gunoi și le-au găsit o altă însemnătate și utilitate. “Capace cu suflet” este un proiect GREEN de fapte bune. Conceptul după care funcționează este eminamente unul pozitiv și putem spune că pune cel mai bine în valoare două principii fundamentale bazate pe protecția mediului și grija față de semeni: ECO (toate capacele colectate sunt reciclate) și FRIENDLY (banii proveniți din reciclare ajung la oameni aflați în dificultate și în proiecte de responsabilitate socială dedicate copiilor, persoanelor bolnave, vârstnicilor).

Totul a început în 2013, când mai mulți colegi de serviciu din Cluj-Napoca au aflat de povestea Alexandrei, o fetiță de 13 ani cu odezvoltare psihică și o activitate locomotorie inferioară unui copil de 1 an. Peste 200 de colegi, rude și prieteni au fost atât de impresionați de drama micuței, încât au decis că trebuie să se implice într-o campanie umanitară de strângere de bani, pentru a aduna suma necesară tratamentului special de care avea nevoie în acel moment Alexandra.

Anca Tătaru este una din inițiatorii proiectului "Capace cu suflet" și își aduce aminte cu aceleași mari emoții de începuturile campaniilor făcute pentru cauzele nobile în care s-au implicat în ultimii 8 ani, începând chiar cu cazul Alexandrei: "Ideea nu-mi aparține. Mătușa Alexandrei a inițiat ocampanie punctuală în Cluj pentru colectarea de capace, în baza unei tradiții foarte populare deja în Spania (unde era internată fetița) – colectarea capacelor din plastic și vânzarea lor către firme de colectare. Campania a ajuns și la urechile unei colege și a unei prietene al cărei băiețel strângea la școală capace pentru același caz. Când am auzit de proiectul ăsta, practic m-am alăturat cât ai zice “capac”. În România, “spiritul donatului” nu e foarte dezvoltat, astfel încât mi s-a părut că mult mai multă lume e receptivă dacă dăruiește altceva decât bani și cu atât mai mult dacă e vorba de ceva ce altfel ar arunca la gunoi. În plus, efortul necesar colectării și predării capacelor e minim față de alte activități în scop caritabil. În ultimii ani s-a dezvoltat tot mai mult în Romania și cultura donațiilor și sper să continue trendul.”

Așa au început atunci să colecteze capace de plastic și nu s-au mai oprit până astăzi din campaniile de făcut fapte bune. Sunt colectate capace de la sticle PET, sticle de lapte, de iaurt, de detergenți, de la tuburile de pastă de dinți, geluri de duș, recipientele de șampon, balsam de păr, balsam de rufe, tuburi de lipici, tuburi de ketchup și muștar, de la borcanele de plastic cu gumă de mestecat, de la borcanele de cremă de ciocolată sau înghețată, de la borcănașele cu medicamente sau vitamine, spray-uri, creme. Practic, orice recipient care are capac devine o sursă importantă care ajută, fără să știe, un proiect de alinare a sufletelor. Pentru un kilogram de capace de plastic, voluntarii primesc între 0,2 bani și maximum 1 leu. “Proiectul e destul de catchy, mai ales pentru copii! Nu știu de ce?! Poate pentru că sunt mici și colorate capacele de plastic! Ei sunt cei mai buni ambasadori și reușesc să își convingă și părinții, bunicii, colegii de clasă, apoi aceștia mai departe în anturajele lor – ca un bulgăre de zăpadă! La început, proiectul a fost mediatizat doar printre colegii de serviciu, printr-un mail intern, dar pe măsură ce colegii îl popularizau în familie, printre prieteni, mai tot adăugam câte o adresă de email. Cel mai des, se transmitea prin viu grai; de obicei remarca cineva persoana care strângea capace și era întrebată ce face cu ele. Răspunsul era simplu: le colectăm și donăm toți banii înspre diverse cauze umanitare. De aici încolo, lumea se alătura natural…” - Anca Tătaru.

Valorificând periodic capacele adunate, se obțin sume mici de bani, cu care cei implicați în proiect, reușesc să ajute cauze și cazuri sociale și să îmbunătățească puțin situația celor aflați la greu. Sunt sume modice, dar ele nu ar exista deloc dacă aceste capace ar ajunge în coșul de gunoi. Și nici capacele probabil nu ar fi reciclate. De ce doar capace? Pentru că raportul volum/greutate și, respectiv, preț este mai bun și pot fi ușor stocate și transportate, față de alte tipuri de materiale reciclabile. Cumulat, din a doua jumătate a lui 2014 și până la finalul lui 2019, cei de la “Capace cu suflet" au colectat și predat 6.574 kg de capace și au donat 16.246 lei pentru 26 de cauze. Important de știut este că suma de bani primită pe capacele colectate și predate firmelor de reciclare, este dublată printr-o donație făcută de un “înger păzitor”, mereu aceeași persoană, care a fost captivată de ideea proiectului, s-a alăturat campaniei de făcut fapte bune și care dorește să rămână anonimă.

Acum, după relaxarea măsurilor de distanțare socială și încheierea perioadei de izolare din cauza crizei mondiale provocată de pandemia de coronavirus, campania “Capace cu suflet” și-a reluat activitatea.

"Practic, există un mic nucleu de colegi, prieteni sau, pur și simplu, oameni entuziaști și inimoși care s-au oferit să se implice mai mult: 3 în București, 4 în Cluj, 1 în Timișoara, 1 în Oradea, 1 în Sibiu. Ei sunt voluntarii pe care îi pot contacta persoanele care doresc să predea capace și care apoi se îngrijesc să ajungă, cumva, la noi, pentru centralizare. Mai sunt acei oameni cu suflet mare, care popularizează și gestionează proiectul în anturajul lor, de obicei la fiecare firmă, școală, bloc, baruri, cafenele, restaurante etc, care sunt “entuziaștii șefi ai proiectului” în mediul respectiv. Cu ei țin legătura, ei știu ce să le spună colegilor/vecinilor/prietenilor. Ei mă anunță când au capace de predat. Până acum 2 ani eram doar eu la Cluj, iar de anul trecut s-a alăturat și o bună prietenă, Monica, la București. Noi centralizăm capacele și ne ocupăm ca ele să ajungă la firmele de colectare.” - Anca Tătaru.

Colectează și tu capacele de plastic și fă o faptă bună trimițându-le către "Capace cu suflet". De acolo vor fi vândute unei firme de colectare selectivă a deșeurilor. Suma primită va fi dublată de o persoană cu suflet mare, un așa numit "înger păzitor” și toți banii strânși vor fi donați către diverse cauze umanitare.