Stiri

Când nu e decorat de Kremlin, ministrul ungar de Externe cere ca poluatorii apelor să plătească

8
min
21/9/2022

Potrivit lui Szijjarto, 95% din râurile din Ungaria izvorăsc din alte ţări şi "ar fi incredibil de important să existe un plan internaţional integrat, în interesul administrării şi protejării apelor Ungariei".

Guvernul ungar susţine principiul ca poluatorii cursurilor de apă transfrontaliere să fie obligaţi să plătească pentru pagubele pe care le creează, a afirmat luni seara la New York ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, transmite marţi MTI.

Conferință consacrată zonelor montane

Şeful diplomaţiei ungare, care a participat la o conferinţă consacrată dezvoltării zonelor montane, a subliniat că Ungaria, spre deosebire de ţările vecine, nu are munţi înalţi, dar este "deosebit de important ca regiunile montane şi zonele învecinate să fie tratate în mod integrat".

Potrivit lui Szijjarto, 95% din râurile din Ungaria izvorăsc din alte ţări şi "ar fi incredibil de important să existe un plan internaţional integrat, în interesul administrării şi protejării apelor noastre".

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

El a făcut apel la cooperare pentru a asigura calitatea şi cantitatea apei disponibile, notând că nu este posibilă o dezvoltare sustenabilă a zonelor montane fără un management sustenabil al apelor.

Toată lumea trebuie să respecte principiul ca, atunci când un curs de apă este poluat, poluatorul "trebuie să achite factura", a insistat ministrul de externe ungar, adăugând că în acest scop este nevoie de coordonare internaţională.

"Dacă nu putem aplica acest lucru, comunităţi care nu au absolut nicio vină vor plăti pagubele produse, ceea ce este inacceptabil", a spus Peter Szijjarto.

Ungaria, susținător al 2030 WRG

Problema dezvoltării zonelor montane trebuie menţinută în prim-planul agendei internaţionale, având în vedere că un sfert din zonele de uscat ale lumii sunt în regiuni montane, găzduind 15% din populaţia globală, în cea mai mare parte în ţări în curs de dezvoltare, a precizat ministrul ungar de externe. Ecosistemele montane reprezintă sisteme importante de resurse pentru miliarde de oameni care trăiesc în zonele mai joase, a subliniat el.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Ungaria este un susţinător activ al 2030 Water Resorces Group (2030 WRG, Grupul pentru resursele de apă 2030, un parteneriat public-privat-societate civilă susţinut de Banca Mondială) şi a contribuit cu trei milioane de dolari la activitatea acestuia, a mai menţionat Peter Szijjarto, care a făcut apel de asemenea la crearea unui post de raportor special al ONU pentru managementul apelor. 

Sursa foto: Wikimedia Commons