Stiri

Când începe Rabla pentru electrocasnice

4
min
6/7/2023

...şi care sunt regulile

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat când se va lansa programul „Rabla pentru electrocasnice”.

Acesta a spus că programul va începe, „în principiu, în a doua parte a lunii mai” şi va avea un buget de 75 de milioane de lei.  

„În principiu mergem pe regulile de anul trecut. Anul trecut am implementat o regulă foarte bună, cei care iau voucher-ul şi nu-l folosesc, nu se mai pot înscrie în program pentru acel electrocasnic, adică dacă au luat voucher pentru frigider şi nu l-au folosit, nu se mai pot înscrie. Prin această regulă în decembrie practic suma nu s-a mai epuizat, pentru că probabil foarte mulţi şi-au luat aceste vouchere în sesiunea din primăvară, în mai şi nu l-au mai folosit”, a spus Barna în timpul emisiunii „Tema Zilei” la TVR Info.

„Este o regulă foarte bună, pentru că până acum era o presiune foarte mare. În momentul în care se deschidea programul, în câteva minute se termina tot bugetul şi după aceea AFM-ul rămânea cu 50% din bani nefolosiţi. Vom folosi aceleaşi măsuri de sprijin, în jur de 400 de lei pentru fiecare tip de aparatură electrocasnică şi vom sprijini prin acest program şi anul acesta eliminarea acelor echipamente din natură, pentru că altfel, şansa ca ele să ajungă în natură este foarte mare”, a adăugat Ministrul.  

Acesta a spus că lista electrocasnicelor eligibile nu va suferi modificări, „în principiu”, astfel că televizoarele vor continua să fie excluse din program.

Potrivit ghidului de finanţare emis de Ministerul Mediului în 2020, electrocasnicele eligibile sunt frigiderele, maşinile de spălat rufe (inclusiv cu uscător), maşinile de spălat vase, aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe, aspiratoarele, laptop-urile şi tabletele.

Un nou program pentru centralele de apartament?

În ceea ce priveşte centralele de apartament, acestea nu vor fi incluse în „Rabla pentru electrocasnice” şi nu vor beneficia de un program dedicat acestora anul acesta, însă lucrurile s-ar putea schimba anul viitor.  

„Centralele de apartament pot intra într-un program de genul acesta, dar cred că cel mai bine ar fi să finanţăm acest program din fondul social de climă, care va veni odată cu introducerea noii taxe de dioxid de carbon la nivelul Uniunii Europene”, a spus Barna.  

„Avem foarte multe programe şi la un moment dat bugetul este limitat şi ca să lanseze un program de anvergură pe mai mulţi ani chiar trebuie să găseşti o sursă de finanţare sigură ca să poţi duce la bun sfârşit acel program”, a adăugat acesta.

„2023 puţin probabil, dacă nu găsim fonduri din alte surse, fonduri europene, RepowerEU, alte surse, dar este puţin probabil 2023. Pentru 2024 putem să începem să ne facem planuri undeva în august, septembrie, în funcţie de resursele pe care le vom avea pentru anul viitor”, a concluzionat Ministrul Mediului.

Foto: Freepik