Stiri

Bureții acvatici și bacteriile lor simbiotice funcționează împreună pentru a consuma și a recicla alimente organice

2
min
24/2/2021

Acest grup de animale care include aproximativ 10.000 de specii vii joacă un rol esențial în reciclarea resurselor în ecosisteme sărace în nutrienți, cum ar fi recifele de corali.

Secretul lor este o simbioză perfectă animal-microb, care îi ajută să păstreze nutrienții din apa mării. Este poate cel mai impresionant model din natură al unui organism care reușește să supraviețuiască uneori în cele mai vitrege condiții. Biologii marini au reușit pentru prima dată să vizualizeze modul în care bureții tropicali și bacteriile lor simbiotice funcționează împreună pentru a consuma și recicla alimente organice.

Bureții sunt cea mai veche simbioză animală-microb cunoscută și se găsesc din abundență pe tot globul, de la canalele din Amsterdam până la canioane adânci de kilometri pe fundul oceanului, supraviețuind de sute de milioane de ani. Aceștia joacă un rol esențial în reciclarea resurselor în ecosisteme sărace în nutrienți, cum ar fi recifele de corali.

„Colaborarea dintre gazda buretelui și microbiomul lor abundent în procesarea alimentelor a fost un mister”, spune cercetătorul Meggie Hudspith, doctorand la Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics. „Studiul nostru a folosit tehnici de imagistică de ultimă generație (NanoSIMS) pentru a urmări absorbția materiei organice dizolvate și sub formă de particule prin bureți și simbionții acestora în timp.”

Cercetătorii au descoperit că simbionții microbieni au fost implicați activ în procesarea substanțelor nutritive organice dizolvate, dar că celulele filtrante din burete au fost principalele locuri în care se mănâncă și se consumă substanțe nutritive. De-a lungul timpului, substanțele nutritive au fost transferate de la celulele burete la simbionții lor. Acest lucru arată faptul că microbii reciclează produsele reziduale ale gazdei, asigurându-se că nutrienții limitați sunt reținuți de burete și nu sunt expulzați în mediu. Noile descoperiri aruncă lumină asupra naturii simbiozelor evolutive antice gazdă-microb și în continuare separă modul în care bureții pot supraviețui în oceanele noastre mai mult de 600 de milioane de ani. De asemenea, arată modul în care bureții pot prospera în ecosisteme sărace în nutrienți, cum ar fi recifele de corali: cu simbionții care acționează ca „mini-reciclatori”, deoarece nutrienții importanți sunt reținuți de burete, mai degrabă decât pierduți în mediul înconjurător.