Smart City

Bulevardul Champs-Élysées va fi transformat într-o grădină extraordinară

4
min
15/1/2021

Primarul Parisului promite că celebrul bulevard de 1,9 km va fi transformat într-o "grădină extraordinară" cu zone pietonale, spații verzi și traficul redus la jumătate.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo a inițiat o campanie de reducere a poluării și reamenajare a orașului. Bulevardul Champs-Élysées va fi plin cu grădini și piațete care vor fi folosite pentru diverse evenimente, precum și alte zone pietonale. Pentru început, primarul a decis reducerea numărului de vehicule din oraș prin restricționarea mașinilor pe anumite străzi de-a lungul Senei și a modificat șapte dintre principalele piețe, oferind mai mult spațiu pietonilor și cicliștilor.

Primul stadiu al proiectului va fi terminat până în 2024, iar al doilea stadiu va fi încheiat după Olimpiadele din 2024 și va dura până în 2030.

Firma care se va ocupa de reamenajarea Parisului va transforma 54 de hectare din mijlocul orașului în cât mai multe spații verzi, numai pentru acces pietonal, lucru care va duce și la protejarea naturii și a biodiversității. În prezent, zona este sufocată de trafic, din această cauză fiind și sursa unei mari poluări care înăbușe aerul respirat nu numai de parizieni, dar și de cele 6 milioane de turiști care vizitează faimosul bulevard și atracțiile din zonă.

Proiectul are o valoare de 72 de milioane de euro și de peisagistică se va ocupa arhitecta Kathryn Gustafson, care a făcut parte din echipa care a creat fântâna memorială din Londra pentru Prințesa Diana. Aceasta speră ca până la Jocurile Olimpice care vor fi găzduite la Paris să reușească să transforme podul Jena într-un coridor verde, exclusiv pentru pietoni. 

„Legendarul bulevard și-a pierdut strălucirea în ultimii 30 de ani. A fost abandonat în mod progresiv de parizieni și a fost lovit succesiv de câteva crize: protestul vestelor galbene, greve, de sănătate sau economice”, a transmis Comitetul Champs-Élysées. 

"Este deseori numit cel mai frumos bulevard din lume, dar pentru noi, cei care lucrăm în fiecare zi aici, nu e chiar așa. Champs-Élysées are din ce în ce mai mulți vizitatori în fiecare an și branduri de renume se luptă pentru un spațiu comercial pe bulevard, dar pentru francezi nu mai e nici o bucurie, este sufocant, a spus președintele comitetului, Jean-Noël Reinhardt, în 2019, conform The Guardian.

Foto: PCA-Stream