Stiri

Ciclonul Boris face Comisia Europeană să ofere un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundații, inclusiv România

3
min
23/9/2024

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi, la Wroclaw, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală afectate de inundaţii, informează AFP.

La Wroclaw, şefa Comisiei s-a întâlnit cu liderii celor patru ţări din Europa Centrală afectate de furtuna Boris, unde, începând de săptămâna trecută, vânturi violente, ploi abundente şi inundaţii au provocat moartea a 24 de persoane în Cehia (5), Austria (5), Polonia (7) şi România (7).

"La prima vedere, este posibil să se mobilizeze 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru ţările afectate. Acesta este un răspuns de urgenţă”, a declarat Von der Leyen după o întâlnire cu şefii de guvern din Polonia, Cehia, Austria şi Slovacia. „A fost sfâşietor pentru mine (...) să văd distrugerile şi devastarea” provocate de inundaţii, a adăugat ea.

Ciclonul Boris face Comisia Europeană să ofere un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundații, inclusiv România

Şeful Comisiei a indicat că UE dispune de două surse potenţiale de ajutor - Fondul de coeziune şi Fondul de solidaritate - pe care le-ar putea utiliza pentru „a contribui la finanţarea reparaţiilor şi reconstrucţiei”.

„Vom mobiliza fondurile de coeziune într-un mod neobişnuit, astfel încât, în primul rând, acestea să poată fi utilizate foarte flexibil, în funcţie de nevoi”, a subliniat Ursula von der Leyen. Potrivit acesteia, beneficiarii ajutoarelor vor putea să le utilizeze „ca prefinanţare”, astfel încât banii să curgă chiar înainte de investiţia planificată şi fără a fi nevoie de o contribuţie naţională. „Este vorba de bani 100% europeni, fără cofinanţare”, a explicat Ursula von der Leyen.

„Vremurile extraordinare cer măsuri extraordinare”, a explicat ea presei, alături de şefii de guvern din Polonia (Donald Tusk), Republica Cehă (Petr Fiala), Slovacia (Robert Fico) şi Austria (Karl Nehammer). „Jumătate din aceste zece miliarde vor merge către Polonia”, a declarat Donald Tusk în cursul serii.

Şeful guvernului ceh a vorbit despre „veşti bune” şi despre două miliarde de euro pentru ţara sa, în timp ce cancelarul austriac a menţionat cifra de 500 de milioane de euro pentru Austria. Nu ştia exact ce sumă a revenit Slovaciei şi României.

Premierul României nu a fost prezent la reuniune deoarece se afla într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Summitul regional a avut loc la Wroclaw, în vestul Poloniei, un oraş de 670 000 de locuitori asediat de ape. Vârful valului a atins oraşul joi şi, deşi nivelul apei este mai scăzut decât în 1997, când oraşul a suferit inundaţii catastrofale, acesta ar putea rămâne acolo timp de mai multe zile, alimentând temerile cu privire la rezistenţa digurilor.

În Polonia, mai multe oraşe şi sate au fost complet distruse de inundaţii, care au lăsat în urmă un peisaj dezolant cu case demolate, poduri rupte şi infrastructură rutieră şi feroviară avariată. În unele locuri, locuitorii sunt încă fără apă potabilă şi electricitate. În întreaga ţară, se organizează colectări de bani şi produse de primă necesitate, în timp ce autorităţile locale încep să evalueze pagubele, care s-ar putea ridica la miliarde de zloţi.

Guvernul polonez a anunţat că a deblocat două miliarde de zloţi (470 de milioane EUR) sub formă de ajutor direct pentru persoanele şi comunităţile afectate de inundaţii. Miercuri, la Viena, guvernul a anunţat că fondul naţional de ajutor în caz de dezastre va fi majorat la un miliard de euro.