Deși această boală a apărut pentru prima dată în 2005, doar acum s-a determinat cauza acesteia. Noul studiu relevă că din cauza scăderii salinității apei provocată de schimbările climatice, delfinii dezvoltă leziuni cutanate neuniforme și ridicate pe corp, uneori pe 70% din pielea lor. Boala este mortală, dar nu există până azi o evidență precisă a exemplarelor ucise.
Studiul publicat în Scientific Reports dezvăluie prima explicație pentru boala de piele a delfinilor legată de salinitatea apei. Această operațiune de cercetare a fost făcută în urma descoperii unor focare semnificative din Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida, Texas și Australia. În toate aceste zone, factorul comun a fost scăderea bruscă și drastică a salinității apei. Delfinii de coastă sunt obișnuiți cu modificările sezoniere ale nivelurilor de salinitate în habitatullor marin, dar nu trăiesc în apă dulce (cu excepția delfinului roz). Intensitatea și frecvența evenimentelor climatice precum uragane și cicloni, mai ales dacă sunt precedate de condiții de secetă, descarcă volume neobișnuite de ploaie care transformă apele de coastă în apă dulce. Condițiile de apă dulce pot persista luni de zile în special după furtuni intense cum au fost uraganele Harvey și Katrina. Odată cu creșterea temperaturilor climatice vor fi furtuni extreme și dese care vor duce la focare de boli mai frecvente și severe la delfini.
Concluziile studiului: “Întrucât temperatura încălzirii oceanelor are impact asupra mamiferelor marine la nivel global, descoperirile din această lucrare vor permite o mai bună atenuare a factorilor care conduc la focare de boli pentru comunitățile de delfini de coastă care sunt deja amenințate de pierderea și degradarea habitatului. Acest studiu este primul pas în atenuarea bolii mortale și orientarea comunității oceanice pentru a combate în continuare schimbările climatice.”
Boala mortală de piele a fost prima dată identificată în 2005 după uraganul Katrina, când cercetătorii au descoperit 40 de delfini afectați lângă New Orleans.