Stiri

Biocombustibilii poluează la fel de mult ca producătorii tradiționali de petrol și gaze

3
min
25/6/2024

Un efect al producției de biocombustibil este defrișarea masivă pentru a avea cât mai mult teren pentru materia primă.

Sunt state care se laudă cu avansul în domeniul biocombustibililor, fără a ști că, momentan, poluează aproape la fel de mult ca și combustibilii fosili, conform infofinanciar.ro, citat de evz.ro.

Un nou raport dezvăluie că rafinăriile de combustibili "verzi" au exploatat lacunele din reglementările federale americane, devenind astfel mari poluatori.

În 2022, cei 275 de producători de biocombustibili și etanol din SUA au emis 12 milioane de tone de materiale toxice, comparativ cu cele 15 milioane emise de rafinăriile de petrol, conform raportului. Aceste fabrici au eliberat și substanțe chimice toxice care pot cauza vărsături, diaree, dificultăți de respirație pe termen scurt și sunt legate de cancer pe termen lung.

Utilizează ulei vegetal în loc de petrol

Companiile de combustibili verzi utilizează porumb și ulei vegetal în loc de petrol. Majoritatea instalațiilor de biocombustibili sunt situate în Midwest, cu una dintre cele mai poluante în Illinois, aceasta fiind cea mai mare sursă de hexan, o toxină ce poate provoca leziuni nervoase. Environmental Integrity Project a colectat date publice de la Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) pentru a compara emisiile producătorilor de "combustibili verzi" cu cele ale producătorilor tradiționali de petrol.

Fabricile de combustibili "verzi" emit gaze similare cu cele ale producătorilor tradiționali de petrol și gaze. Courtney Bernhardt, director de cercetare pentru Environmental Integrity Project (EIP), a declarat: "Industria biocombustibililor, în ciuda imaginii sale ecologice, eliberează o cantitate surprinzătoare de poluare atmosferică periculoasă care pune în pericol comunitățile locale, exacerbată de reglementările laxe."

Emisii comparabile

EIP, un grup non-profit axat pe legislația de mediu, a cerut reglementări federale mai stricte pentru industria combustibililor "verzi". Raportul lor, bazat pe date din 2022 de la EPA, a analizat emisiile a 191 de fabrici de etanol, 71 de fabrici de biodiesel și 13 fabrici de motorină regenerabilă.

Emisiile producătorilor "verzi" sunt comparabile cu cele ale producătorilor de petrol și gaze, dar aceștia au eliberat mai multe toxine puternice, inclusiv hexan, acetaldehidă, acroleină și formaldehidă. Vaporii de formaldehidă pot cauza cancer, iar acetaldehida este un agent cancerigen suspectat. Hexanul provoacă amețeli, greață și dureri de cap, iar acroleina, găsită și în țigări și materiale de construcție, poate cauza vărsături și dificultăți de respirație, fiind asociată cu astmul.

Procesul de cultivare a materiilor prime nu este mai benefic pentru mediu decât cel al petrolului și gazelor tradiționale. În 2022, fabricile de biocombustibili din SUA au emis 33 de milioane de tone de gaze cu efect de seră, echivalentul emisiilor a 27,5 rafinării de petrol.

O industrie în expansiune

Industria biocombustibililor este în plină expansiune, susținută parțial de finanțarea sporită din partea administrației Biden, care a alocat miliarde pentru dezvoltarea de combustibili verzi pentru aviație. Biden va permite vânzarea de benzină cu 15% etanol în această vară, pentru a combate creșterea prețurilor, în contextul inflației record din ultimii 41 de ani. Deși este dificil de totalizat toate fondurile direcționate către această industrie, recent, președintele Biden a anunțat 238 de milioane de dolari pentru extinderea producției de biocombustibili.

Din 2005, guvernul SUA a impus producătorilor de petrol să amestece combustibilii lor cu biocombustibili precum etanolul, ceea ce a contribuit la expansiunea rapidă a acestei industrii. Numărul de fabrici de biocombustibili a crescut de opt ori din 2000. Aproximativ 40% din porumbul cultivat în America este folosit pentru fabricarea de etanol, ceea ce a dus la extinderea producției de porumb, adăugând 7 milioane de acri de noi ferme de porumb.

Zone defrișate

Situate în zone rurale, în special în apropierea fermelor de porumb, fabricile de biocombustibili au dus la defrișări și pierderea habitatelor naturale, agravând încălzirea globală și punând în pericol speciile de animale. Archer Daniels Midland, o fabrică de biocombustibili din Illinois, este cea mai mare sursă de hexan din țară, provocând amețeli și greață în rândul locuitorilor locali. Creșterea cererii de porumb a determinat fermierii să aloce mai multe terenuri pentru această cultură, contribuind la defrișări și pierderea habitatului, potrivit cercetărilor de la Universitatea din Minnesota.