Stiri

Banchiza antarctică se topește din ce în ce mai mult de la an la an: are acum cel mai scăzut nivel de la începutul măsurătorilor

4
min
24/2/2023

Situația gheții nu se ameliorează, după toate datele.

Nivelul scăzut de acoperire cu gheaţă în vara australă a atins un record pe 8 februarie, datele prin satelit înregistrând o zonă de numai 2,2 milioane de kilometri pătraţi de gheaţă care acoperă oceanul Oceanul de Sud, conform Institutului Alfred Wegener din Germania (AWI).

Recordul anterior, în 2022

Aceasta este cel mai scăzut nivel al acoperirii cu gheaţă de când au început măsurătorile în 1979, iar perioada de topire din vară este încă de aşteptat să continue până la sfârşitul lunii.

Recordul anterior a fost acoperirea a 2,27 milioane de kilometri pătraţi măsurată chiar cu un an înainte, pe 24 februarie 2022.

Pe parcursul anului, acoperirea cu gheaţă de mare în Antarctica are perioada de vârf în septembrie sau octombrie şi atinge un punct scăzut în februarie.

Mai poți citi: Hidrocentralele în curs de execuție contestate de activiștii de mediu pot fi avizate mai ușor, a decis Senatul

În perioada de vârf, gheaţa acoperă în general până la 20 de milioane de kilometri pătraţi, conform AWI, topindu-se aproximativ trei milioane de kilometri pătraţi în vară.

În ultimii şase ani, în estul şi vestul Peninsulei Antarctice au fost înregistrate temperaturi din ce în ce mai calde ale aerului.

Nu este clar dacă acoperirea cu gheaţă va rămâne stabilă. Biologul marin Franziska Saalmann de la organizaţia de mediu Greenpeace a spus că noul record de temperaturi minime arată faptul că "criza climatică continuă să escaladeze".

Foto: Facebook/Alfred Wegener Institute, Helmholtz Centre for Polar and Marine Research