Stiri

Avertismentul meteorologilor: Încălzirea globală va aduce secetă și veri din ce în ce mai uscate

5
min
15/7/2022

Studiul DWD prezice scăderea pe termen lung a precipitațiilor în regiunea mediteraneană, precizând că acest lucru va depinde de nivelul de încălzire globală.

Europa s-ar putea confrunta cu veri și ierni mai secetoase în viitor, conform unui studiu realizat de Serviciul Meteorologic German (DWD) privind seceta pe continentul european. 

Studiul DWD prezice scăderea pe termen lung a precipitațiilor în regiunea mediteraneană, precizând că acest lucru va depinde de nivelul de încălzire globală.  Potrivit studiului, există un risc crescut de secetă în Europa centrală și, mai ales, în vestul Europei. 

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Climatologii au remarcat că, din primăvara acestui an, continentul european s-a confruntat cu o secetă pe scară largă, care a afectat semnificativ nivelul apelor şi agricultura şi a condus la restricţionarea consumului de apă.

Unele zone din Europa, mai ales nordul Italiei, s-au confruntat, de asemenea, cu ierni secetoase. Zona mediteraneană centrală a cunoscut a patra cea mai secetoasă primăvară din 1901, iar în Germania aproape în fiecare primavară din 2009 nu au căzut suficiente precipitaţii.

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false 

Seceta ar putea afecta, de asemenea, zone întinse ale Europei în următoarele trei luni, deoarece calculele iniţiale sugerează că acestea vor fi din nou mai secetoase faţă de media pe termen lung pentru perioada comparabilă 1991-2020.

Un deficit de precipitaţii a fost observat în aproape toate cele 11 regiuni europene studiate. Doar în Ţările Baltice şi în Scandinavia cantitatea de precipitaţii a fost normală în ultimele luni.

Sursa foto: Flickr