Stiri

„Avertisment urgent pentru umanitate”: dispar zeci de mii de specii de copaci

9
min
8/9/2022

Potrivitunui studiu întocmit de BGCI și al Global Tree Specialist Group, pădurile lumii contribuie cu 1,3 trilioane de dolari la economia globală.

Oamenii de știință au emis un „avertisment urgent pentru umanitate” cu privire la impactul global avut de dispariția copacilor.

O nouă lucrare prezice consecințe grave pentru oameni, animale sălbatice și pentru ecosistemele planetei dacă continuă pierderea la scară largă a copacilor.

„Anul trecut, am publicat raportul State of the World’s Trees, unde am arătat că cel puțin 17.500 de specii de copaci, aproximativ o treime din cele 60.000 de specii de copaci din lume, sunt în pericol de dispariție”, a spus Malin Rivers, autoare principală a lucrării și conducătoare a prioritizării conservării la Botanic Gardens Conservation International (BGCI).

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

„Acum vrem să evidențiem de ce este atât de importantă dispariția copacilor”, spune Rivers. „Dacă nu acționăm acum, va exista un impact asupra umanității, economiilor și mijloacelor de trai. Din punct de vedere ecologic, va fi un impact catastrofal asupra planetei”, avertizează cercetătoarea.

53% din fructe provin din copaci

Avertismentul comun al BGCI și al Global Tree Specialist Group din cadrul International Union for Conservation of Nature’s species survival commission (IUCN SSC) este susținut de 45 de oameni de știință din peste 20 de țări, printre care Regatul Unit, SUA, India și Haiti, cu apeluri la acțiune semnate de peste 30 de organizații, inclusiv grădini botanice, pepiniere și universități.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Potrivit lucrării, pădurile lumii contribuie cu 1,3 trilioane de dolari la economia globală. Lemnul este cea mai valoroasă marfă, dar produsele care nu sunt lemnoase, cum ar fi fructele, nucile și medicamentele, creează și ele 88 de miliarde de dolari în comerțul global. Din fructele disponibile pentru consumul global, 53% provin din copaci.

Miliarde de oameni trăiesc lângă pădure

La nivel global, peste 1,6 miliarde de oameni trăiesc pe o rază de 5 km de o pădure și se bazează pe acestea pentru locuri de muncă și bani. În țările în curs de dezvoltare, pădurile asigură până la 25% din venitul unei gospodării.

„Unii oameni trăiesc în pădure și o folosesc pentru subzistență, pentru hrană, adăpost și medicamente”, a spus Rivers.

„Mulți mai mulți oameni folosesc pădurile pentru venituri, pentru a vinde lucruri pe care le adună sau le fac din pădure. Toți acești oameni vor fi afectați direct de dispariția copacilor. Mulți copaci au și o semnificație spirituală sau culturală deosebită. Când acele specii de copaci sunt pierdute, moștenirea culturală se pierde; de exemplu, copacii sângele-dragonului, din Yemen, sau baobabii din Madagascar”, explică ea.

Extincția la scară largă a speciilor de arbori ar duce la pierderi majore de biodiversitate. Jumătate dintre speciile de animale și plante din lume se bazează pe copaci ca habitat, pădurile conținând aproximativ 75% dintre speciile de păsări, 68% dintre speciile de mamifere și până la 10 milioane de specii de nevertebrate. Speciile dependente de pădure au scăzut deja cu aproximativ 53% din 1970.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ lubasi