Life Style

Ateliere dedicate colectării selective a gunoiului

1
min
12/6/2024

Autoritățile din Tulcea, Galați și Brăila, câteva asociații și companii caută soluții eficiente pentru gestionarea deșeurilor

Asociația ECOTECA, în parteneriat cu autoritățile locale din Tulcea, Brăila și Galați și cu sprijinul Egger Romania, Asociația Environ și Asociația Alucro, a organizat pe 20, 21 și 22 mai 2024 o serie de ateliere pentru a explora soluții de stimulare a colectării separate a deșeurilor la nivel local, conform jurnaldesustenabilitate.ro.

Evenimentele au avut loc la sediile primăriilor și asociațiilor de dezvoltare intercomunitară din cele trei orașe, reunind reprezentanți ai autorităților locale, organizațiilor non-guvernamentale și operatorilor economici.

Temele discutate au inclus cadrul legislativ local specific fiecărui județ, sistemul garanție-returnare și importanța acestuia, importanța colectării separate a deșeurilor, evaluarea situației actuale și pașii necesari pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor.

Ateliere în trei municipii

Atelierele din cele trei municipii au subliniat necesitatea educației și finanțării, îmbunătățirea sistemelor de garanție-returnare și implementarea unor soluții eficiente pentru gestionarea deșeurilor. Implicarea activă a comunității și colaborarea dintre autorități, ONG-uri și operatori economici sunt esențiale pentru un mediu mai curat și sănătos.

„Am ajuns din nou, după aproximativ un an, la Tulcea, Brăila și Galați, să discutăm despre colectarea separată a deșeurilor cu autoritățile locale, companiile care se ocupă de asta, școli și ONG-uri. Se văd progrese în cantitățile colectate separat, Sistemul de Garanție-Returnare are deja impact, cetățenii se implică însă ne este evident tuturor că drumul este lung”, a declarat Raul Pop, director de programe al Asociației ECOTECA.