Stiri

Atacuri dure pentru propunerea PNL-PSD de a limita drepturile ONG-urilor prin lege

5
min
16/3/2023

„Vor să introducă în lege niște condiții ticăloase, prin care să se asigure că nicio asociație nu va mai putea ține piept rechinilor imobiliari, mafiei lemnului, poluatorilor sau autorităților care fac ticăloșii”, a scris deputatul USR Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.

Un lider al Partidului Verde din România şi un deputat USR au atacat dur iniţiativa legislativă a Partidului Naţional Liberal (PNL) şi a Partidului Social Democrat (PSD) de a limita dreptul ONG-urilor de a contesta în instanţă proiecte publice sau imobiliare dăunătoare pentru mediu sau pentru sănătatea oamenilor.

Conform inițiativei, pentru a putea deschide o acțiune în instanță, asociația care deschide procesul trebuie să fi avut o activitate susținută pe domeniul în cauză cu doi ani înainte să deschidă acțiunea, să depună garanție de 1% din prejudiciul reclamat, până la 10.000 de euro, iar dacă asociația pierde procesul, cei din consiliul director vor răspunde cu averile lor, fără nici o limită, potrivit Spot Media.

„PNL, nici penele nu rămân din tine dacă duci proiectul legii anti-ONG-uri mai departe”, a avertizat Marius Lazăr, copreşedinte al Partidului Verde.

„Doar un regim totalitar sau iliberal ar putea promova o asemenea lege aberantă de descurajare a inițiativei cetățenești”, a adăugat el pe pagina de Facebook a partidului.

Săptămâna trecută, iniţiativa a fost retrimisă la Comisia Juridică, dar săptămâna aceasta „va fi din nou, se pare, pe ordinea de zi a plenului Senatului”, a spus Lazăr, care a solicitat retragerea definitivă a iniţiativei din circuitul legislativ.

Şi deputatul USR Cătălin Drulă a criticat dur proiectul legislativ săptămâna trecută.

„Vor să introducă în lege niște condiții ticăloase, prin care să se asigure că nicio asociație nu va mai putea ține piept rechinilor imobiliari, mafiei lemnului, poluatorilor sau autorităților care fac ticăloșii”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat într-un interviu la RFI că a depus proiectul de lege pentru a „limita abuzul de drept”.

”N-am fost niciodată un adversar al ONG-urilor, însă am constatat, fără să generalizez, că există ONG-uri care acționează la comandă”, a spus el.

PNL a fost contactat de Green News pentru a solicita un punct de vedere al partidului, însă nua primit un răspuns până în momentul publicării articolului.

Foto: Partidul Verde/Facebook