Asociația de Mediu din Marea Britanie (ESA) a declarat că bateriile cu litiu-ion și hidrură de nichel-metal aruncate împreună cu alte deșeuri menajere, la reciclare pot fi zdrobite și perforate, determinându-le să ia foc sau să explodeze. Organizația Comercială de Gestionare a Deșeurilor din Londra a declarat că din cauza acestora se pot aprinde și alte deșeuri care ar putea provoca incendii grave.

Bateriile litiu-ion se găsesc în telefoanele mobile, laptopuri, tablete, periuțe de dinți electrice, aparate de ras, scule electrice și chiar țigări electronice. Asociația a fondat o campanie națională, Take Charge, pentru a îndemna consumatorii să recicleze bateriile folosind numai servicii specializate pentru colectarea acestora și să nu le mai arunce niciodată împreună cu gunoiul general sau alte materiale pentru reciclare.
Între aprilie 2019 și martie 2020, aproximativ 250 de incendii se presupune că au fost cauzate de bateriile litiu-ion, aproape peste un sfert din toate incendiile (38%) din Marea Britanie. Cauza unui incendiu adesea este neclară, de aceea experții consideră că bateriile pot fi responsabile pentru un procent mult mai mare al acestora decât cel raportat. „Din păcate, majoritatea bateriilor aruncate în Marea Britanie în acest moment nu sunt reciclate corespunzător”, a declarat Jacob Hayler, director executiv al ESA. „Incendiile provocate de bateriile aruncate neglijent pun în pericol viețile, provoacă daune de milioane de lire și perturbă serviciile de deșeuri”.
ESA a declarat că toate bateriile, cu excepția celor auto, ar trebui reciclate la punctele de colectare speciale care se găsesc în supermarket-uri, magazine de bricolaj, magazine sradale și în centre locale de reciclare a deșeurilor menajere. Potrivit acestuia, aproximativ 55% din bateriile de pe piață nu sunt reciclate corespunzător.