Stiri

Antile: Până în 2040, insule sau părţi de insule ar putea deveni ''nelocuibile'', afirmă un expert

4
min
18/5/2022

Eroziunea în zona de coastă va pune în discuţie utilizarea litoralului, unde se află zone rezidenţiale, au loc activităţi turistice şi sunt infrastructuri.

''Antilele sunt printre insulele cele mai ameninţate'' de scufundare şi până în 2040 anumite zone din Guadelupa şi Martinica ar putea deveni nelocuibile, avertizează experta Virginie Duvat, relatează AFP vineri.

Această profesoară de geografie la Universitatea din La Rochelle (vestul Franţei), care a participat la elaborarea raportului Grupului de experţi interguvernamental privind evoluţia climei (Giec), conduce un studiu de teren împreună cu echipa sa. Obiectivul lor este de a realiza ''proiecte pentru soluţii naturale de combatere a eroziunii'' pentru a contracara impactul schimbărilor climatice.

Citește și: ANALIZĂ Către independență energetică printr-un sistem 100% regenerabil, în 6 pași

În legătură cu impactul schimbărilor climatice asupra insulelor tropicale, experta a menţionat că impactul va avea efecte multiple. În primul rând, cicloanele vor fi mai intense. Insulele vor cunoaşte vârfuri de distrugere, ca în 2017 la Saint-Martin.

Eroziunea în zona de coastă va pune în discuţie utilizarea litoralului, unde se află zone rezidenţiale, au loc activităţi turistice şi sunt infrastructuri.

Citește și: Industria băuturilor se plânge că planurile Comisiei Europene afectează reciclarea sticlelor de plastic

În ceea ce priveşte scufundarea, Antilele sunt printre cele mai ameninţate insule (...) Odată cu creşterea nivelului mării, care de acum nu mai poate fi oprită, şi ca şi în cazul fenomenului de eroziune, vom avea episoade de scufundare precum cele de la sfârşitul lunii aprilie în Guadelupa, în cazul unei combinaţii de ploi şi maree înaltă.

În Guadelupa, zona portuară, industrială, comercială şi rezidenţială, de la Pointe-a-Pitre la Jarry, este ameninţată de inundaţii cronice. Din 2030, acest lucru va perturba activităţile anumitor sectoare. Dacă vom continua pe actuala traiectorie a încălzirii globale, între 2060 şi 2080 vom atinge până la 180 de zile de inundaţii pe an, anticipează Duvat.

Sursa foto: PxHere