Stiri

Antarctica: Soarta celei mai mari calote glaciare, "în mâinile noastre" (cercetători)

5
min
17/8/2022

În cazul în care încălzirea continuă dincolo de limita de 2 grade Celsius, calota glaciară din estul Antarcticii ar putea contribui la creşterea nivelului mării cu câţiva metri.

O încălzire globală cu mai mult de 2 grade Celsius riscă să provoace o topire a celei mai mari calote glaciare, în Antarctica, suficient pentru a determina creşterea nivelului mării cu câţiva metri, au avertizat cercetătorii, conform cărora situaţia este încă "în mâinile noastre", relatează miercuri AFP.

Adoptat în cadrul Conferinţei Părţilor (COP21) din 2015, Acordul de la Paris asupra climei vizează limitarea încălzirii planetei la +1,5 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială. Cu toate acestea, conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale, planeta se îndreaptă spre o încălzire cu 2,5 până la 3 grade Celsius.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

În cazul în care încălzirea continuă dincolo de limita de 2 grade Celsius, calota glaciară din estul Antarcticii ar putea contribui la creşterea nivelului mării cu câţiva metri în doar câteva secole, conform unui studiu efectuat la Universitatea Durham din Marea Britanie şi publicat miercuri.

Menţinerea sub această limită ar permite acestei calote glaciare să contribuie cu mai puţin de jumătate de metru la creşterea nivelului mării până în anul 2500, au subliniat autorii studiului, printre care se numără oameni de ştiinţă din Regatul Unit, Australia şi Franţa.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

"O concluzie esenţială a analizei noastre este că soarta calotei glaciare din estul Antarcticii rămâne în mare parte în mâinile noastre", a declarat autorul principal al studiului, profesorul Chris Stokes, de la Departamentul de Geografie al Universităţii Durham.

Sursa foto: Flickr