Stiri

America părăsește azi oficial Acordul de la Paris

3
min
4/11/2020

Statele Unite reprezintă prima națiune din lume care părăsește Acordul.

În 2015, 200 de țări au semnat Acordul de la Paris prin care și-au asumat să reducă emisiile de carbon, astfel încât să oprească efectele schimbărilor climatice. În 2017, președintele SUA Donald Trump a anunțat prima dată că vrea să retragă țara din această înțelegere. Spunea că va pune capăt „poverilor draconice financiare și economice pe care Acordul le impune țării noastre”.

Președintele american în exercițiu a fost un opozant ferm al acordului și a anulat reglementările de mediu, spunând că acestea inhibă afacerile și oferă avantaje altor țări. El a pus sub semnul întrebării în mod repetat știința schimbărilor climatice.

Abia anul trecut, pe 4 noiembrie, a înștiințat Națiunile Unite de această decizie. Protocolul a prevăzut să treacă un an de la acea notificare.

Statele Unite au emis mai mult dioxid de carbon în atmosferă decât oricare altă țară, de la începutul erei industriale, la jumătatea anilor 1800. Emisiile americanilor au crescut ușor în primii doi ani ai administrației Trump, iar pandemia de anul acesta a dus la o scădere pe termen scurt. Administrația Trump a retras limitările de poluare cu dioxid de carbon impuse de Barack Obama centralelor electrice, mașinilor și operațiunilor cu combustibili fosili.

Între timp, rivalul democrat al lui Trump, Joe Biden, a promis să se alăture imediat acordului de la Paris dacă va câștiga scrutinul şi va ajunge la Casa Albă. Dacă Biden va formula o astfel de solicitare, SUA ar face parte din nou din Acord abia de la mijlocul lui februarie.