Solutii

Alice Nichita, Asociaţia pentru Băuturi Răcoritoare: Până în 2025, ne angajăm să utilizăm ambalaje 100% reciclabile.

2
min
12/8/2021

Asociaţia pentru Băuturi Răcoritoare, împreună cu o altă asociaţie – Berarii României, au format în urmă cu doi ani o alianţă care susţine implementarea sistemului de garanţie-returnare în România.

Industria producătoare de băuturi răcoritoare şi-a propus ca, în următorii patru ani, să ajungă în stadiul în care toate ambalajele folosite să fie reciclabile.

„Până în 2025 industria se angajează să utilizeze ambalaje 100% reciclabile, iar sticlele din PET să fie compuse din cel puţin 50% conţinut reciclat. Vrem să colectăm peste 90% din ambalajele puse pe piaţă, obiectivul final fiind ca în 2030 să atingem conţinutul de 100% materie reciclată sau regenerabilă pentru ambalajele PET, acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic şi economic”, a spus Alice Nichita, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare, la videoconferinţa ZF Economia verde, dedicată reciclării.

Un proiect al asociaţiei, la care s-a lucrat în ultimii trei ani, este introducerea sistemului de garanţie-returnare în România. Asociaţia pentru Băuturi Răcoritoare, împreună cu o altă asociaţie – Berarii României, au format în urmă cu doi ani o alianţă care susţine implementarea acestui sistem în România.

„Am făcut studii pornind de la sistemele care funcţionează deja în Europa şi am pus bazele unui sistem eficient care poate deveni o soluţie reală pentru ambalajele din industria de băuturi în România. Consumatorul trebuie să conştientizeze cât de important este ce lăsăm după noi. Colaborarea dintre părţile interesate va contribui la atingerea ţintelor”, a mai spus Alice Nichita.

La începutul acestui an, industria de băuturi răcoritoare a aderat la o viziune care presupune ca, până în 2030, să atingă circularitatea deplină în ceea ce priveşte colectarea, reciclarea şi reutilizarea ambalajelor, pornind de la ideea că ambalajul trebuie privit ca o resursă, nu ca un deşeu. „De mulţi ani ne-am setat anumite obiective voluntare care depăşesc de multe ori ambiţiile setate prin legislaţia europeană. Ne dorim ca şi cadrul legislativ să fie concret, previzibil, corect setat, astfel încât sistemul de garanţie-returnare să poată fi implementat.”

Sistemul garanţie-returnare ar urma să fie aplicat doar pentru recipientele de băuturi şi ar putea avea un impact pozitiv asupra prevenirii poluării cu plastic, dar şi asupra reciclării. Acest sistem presupune perceperea unei sume de bani la achiziţionarea unui produs, sumă restituită în momentul în care reciclează ambalajul la un punct de returnare, de regulă, la comerciant.