Stiri

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere autorităţilor să susţină la nivel european continuarea tratamentului seminţelor cu neonicotinoide

6
min
31/1/2023

România este primul producător de floarea-soarelui şi porumb și al treilea producător de seminţe pentru aceleaşi culturi din UE.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere autorităţilor să facă toate demersurile necesare, astfel încât România să poată apela în continuare la tratamentul seminţelor cu insecticide neonicotinoide, până la momentul în care industria produselor de protecţia plantelor va pune pe piaţă o altă moleculă care să asigure o protecţie cel puţin la fel de eficientă faţă de dăunătorii de sol specifici zonei bazinului Mării Negre.

„De ce ne dorim acest lucru? Fiindcă România este primul producător de floarea-soarelui şi porumb, după cum este şi cel de-al treilea producător de seminţe (material semincer) pentru aceleaşi culturi la nivelul UE.

Poți citi și: O companie chineză vine tare din urmă și va fi concurentul principal al Tesla, crede Elon Musk

În condiţiile pierderii dreptului fermierilor de a-şi proteja eficient ogoarele, aceştia nu vor mai putea înfiinţa cele două culturi de importanţă majoră, ceea ce ar însemna un dezastru economic pentru sectorul agricol românesc şi, implicit, pentru securitatea alimentară a partenerilor săi de export intra şi extra-comunitari", au susţinut vineri reprezentanţii Alianţei, într-o conferinţă de presă.

Cum se va rezolva problema rățișoarei porumbului?

În acest context, preşedintele Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Mircea Băluţă, a precizat că decizia Curţii Europene de Justiţie pronunţată zilele trecute în legătură cu regulamentul privind introducerea pe piaţă a substanţelor de protecţie a plantelor, în speţă neonicotinoidele, a determinat şi poate determina nişte efecte "incontrolabile".

"Considerăm această decizie surprinzătoare, pentru că, dacă o analizăm din punct de vedere juridic, observăm că o abordare de formă, de cale extraordinară, a determinat şi poate determina nişte efecte care sunt incontrolabile din punctul nostru de vedere.

Am observat că nu a fost antamat fondul problemei, adică ceea ce pe noi în general ca fermieri, cultivatori de floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, culturi care au ca principal dăunători de sol, cei care se regăsesc în România - viermii de sârmă, gărgăriţa, răţişoara porumbului - fără a antama, cum am spus, fondul problemei, care arată că pentru fermierii din România singura soluţie viabilă economic, tehnic, tehnologic rămâne acest tratament al seminţelor la sol cu substanţe de natura neonicotinoidelor, care sunt cele care asigură reuşita culturilor şi până la urmă existenţa noastră ca fermieri", a spus Băluţă în conferinţă.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Aqua Mechanical/ CC BY 2.0