Un nou studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv și Muzeul de Istorie Naturală Steinhardt a dezvăluit prezența a 10 medicamente comune în coralii din Golful Eilat. Cercetătorii au descoperit urme de sulfametoxazol, un antibiotic folosit pentru infecții respiratorii și ale tractului urinar, în 93% dintre probele analizate.
Studiul, condus de prof. Noa Shenkar și doctoranda Gal Navon, în colaborare cu laboratorul de Hidrochimie al prof. Dror Avisar, a arătat că medicamentele au fost găsite atât în coralii de mică adâncime (5-12 metri), cât și în cei din adâncime (30-40 metri), sfidând așteptările legate de contaminare, transmite Phys.org.
Publicat în revista Environmental Pollution, cercetarea a testat 18 compuși farmaceutici folosiți frecvent în Israel și a detectat 10 dintre aceștia în corali. Printre medicamentele identificate se numără antibiotice, medicamente pentru tensiunea arterială, statine și antidepresive. „Este îngrijorător că medicamentele sunt prezente chiar și în coralii de adâncime, care ar trebui să fie protejați de poluarea umană”, a declarat prof. Shenkar. Acest fenomen ridică noi semne de alarmă cu privire la efectele activităților umane asupra ecosistemelor marine delicate.
Cercetătorii avertizează că aceste substanțe farmaceutice, care sunt concepute pentru a influența funcțiile biologice umane, ar putea avea efecte nefaste și asupra altor organisme marine, inclusiv asupra capacității de reproducere a coralilor. Această descoperire subliniază necesitatea unor metode mai eficiente de tratare a apelor uzate și gestionarea corespunzătoare a medicamentelor expirate, pentru a proteja biodiversitatea marină.