Stiri

Agenţia de Mediu a Republicii Moldova: Peste 90% din poluarea prin emisii de carbon îi revine transportului

5
min
12/9/2022

Agenția susține că principala cauză a poluării (peste 90%) sunt gazele de eșapament, emanate de numărul mare de mașini din trafic.

Conform Agenţiei de Mediu de la Chişinău, citată de TV8, în ianuarie, iulie și septembrie, de ani de zile se constată depășirea de câteva ori a normelor admisibile de poluanți în atmosferă. Agenția susține că principala cauză a poluării (peste 90%) sunt gazele de eșapament, emanate de numărul mare de mașini din trafic.

Lunile menţionate coincid cu perioadele când în trafic apar mai multe autovehicule, generându-se ambuteiaje, respectiv cantităţi mari de emisii concentrate într-un spațiu restrâns. În lunile ianuarie și septembrie, elevii şi studenţii revin la învăţământ din vacanţe, iar mijlocul verii este pentru concedii şi călătorii.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Site-ul Autoblog din Moldova scrie: „Se ştie că există în Republica Moldova multe vehicule care sunt folosite cu o tobă de eşapament deteriorată, ori în genere lipsește, ceea ce se referă şi la aceiași catalizatori pentru neutralizarea noxelor.

Deocamdată nu există în ţara noastră controale mai severe realizate de un organ precum RAR din România, iar la centrele ITP des se întâmplă că se mai închid ochii la nereguli”. 

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

În Republica Moldova, protecția aerului și schimbarea climei au fost recunoscute drept domenii prioritare principale în Strategia Națională de Dezvoltare “Moldova 2030”: obiectivul nr. 10 din SND 2030 este „Asigurarea dreptului fundamental la un mediu sănătos și sigur”.

Sursa: PxHere