Stiri

Agent Green a câștigat un proces prin care apără 20 de păduri virgine

3
min
17/11/2020

Pădurile ar fi suferit tăieri pentru un nou drum ar fi legat zona carstică a Geoparcului Mehedinți de Parcul Național Domogled - Valea Cernei.

Prima victorie de acest fel în Justiția din România. Agent Green a câștigat definitiv la Curtea de Apel București procesul cu Garda Forestieră și cu Romsilva prin care se blochează tăierile planificate din 20 de păduri virgine din zona carstică a Geoparcului Mehedinți și din Parcul Național Domogled - Valea Cernei”, a anunțat Agent Green.

Construit pe ascuns, un nou drum străpunge păduri virgine și lapiezuri spectaculoase din Geoparcul Mehedinți pe care fotografi și cercetători din toată lumea vin să le admire și să le studieze. Mulți arbori seculari au fost deja doborâți. Alții, deja marcați, așteaptă neputincioși aceeași soartă. Lapiezurile din calcar au fost sparte și înlăturate pentru a face loc tractoarelor și TAF-urilor. Drumul începe din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, iar partea nou construită străpunge Rezervația Vârful lui Stan, din Geoparcul Mehedinți. Pseudo-criza lemnului de foc ne lasă fără cele mai prețioase oaze de natură sălbatică, o moștenire pe care am primit-o de la generațiile trecute și pe care ar fi trebuit să o înmânăm intactă generațiilor viitoare”, scria organizația în noiembrie 2017.

Drumul ar fi facilitat exploatarea pădurilor seculare din Geoparcul Platoul Mehedinți. „Drumul se face ilegal, fără aviz din partea administrației parcului, așa cum prevede legea! De asemenea drumul se face fără evaluare adecvată și acord de mediu, deși are un impact imens asupra unor habitate prioritare protejate de Natura 2000. Din informațiile primite s-a intrat ilegal inclusiv pe proprietăți private ale locuitorilor din localitatea Giurgiani de pe valea Coșuștea”, a mai scris ONG-ul în 2019.

Acum fix un an, ONG-ul a obținut suspendarea tăierilor copacilor, însă acum Agent Green a obținut anularea definitivă a actelor de punere în valoare (APV). În acest caz, APV-urile anulate sunt administrate de Ocolul Silvic Baia de Aramă și de Ocolul Silvic Tarnița.