Stiri

Activiștii de mediu au oprit livrarea a cinci balene albe către un acvariu din SUA

3
min
5/1/2021

Cel mai mare acvariu marin din America mai deține trei balene beluga, specie aflată pe cale de dispariție.

Mystic Aquarium, un acvariu din Connecticut, a oprit achiziționarea pentru cercetare a cinci balene beluga din cauza procesului înaintat de un grup pentru drepturile animalelor care dorește să oprească definitiv livrarea acestora. Balena albă sau beluga (balena fără aripioare) trăiește în apele Oceanului Arctic, de-a lungul coastelor din Rusia, Norvegia, Canada, Groenlanda, Alaska dar unele populații migrează spre Sud, până la apă caldă.

Asociația Friends of Animals din Connecticut a intentat în luna septembrie procesul, motivând faptul că cele cinci exemplare beluga vor fi afectate de călătoria din Canada și că viața lor va fi afectată de perioada îndelungată în care vor fi departe de celelalte balene din specia lor cu care conviețuiesc. Procesul a fost pornit împotriva secretarului de comerț Wilbur Ross și a Serviciului Național pentru Pescuit Marin, care au permis acvariului să importe cele cinci  beluga din Marineland din Niagara Falls, Ontario.

“Acesta este un rezultat extraordinar pentru beluga, înseamnă că nu vor fi îndepărtați din mediul lor actual și transportați la Mystic până când instanța nu va avea ocazia să stabilească dacă permisul de cercetare emis de guvern respectă legea”, a declarat Stephen Henrick, avocat al Friends of Animals.

Mystic Aquarium găzduiește deja trei beluga, mamifere cunoscute pentru culoarea albă și sunetele vocale deosebite. Aici, ele trăiesc într-un habitat în aer liber, unul dintre cele mai mari din Statele Unite. Numele de beluga este derivat din limba slavă și înseamnă alb. Această balenă mai este cunoscută popular și sub numele de canar de mare, deoarece emite sunete înalte asemănătoare cântecului micilor păsări.

Oficialii acvariului spun că importul este necesar pentru a efectua cercetări neinvazive care vor ajuta creșterea populațiilor de balene beluga aflate pe cale de dispariție. Friends of Animals susține că permisul de transport și cercetare încalcă Legea privind protecția mamiferelor marine și Legea națională privind protecția mediului, deoarece oficialii guvernamentali nu au abordat în mod adecvat potențialul rău asupra belugelor provocat de mutarea la Mystic.