Stiri

Activiști de mediu: Franța trebuie să ia urgent măsuri pentru pentru protejarea delfinilor

7
min
31/1/2023

De-a lungul anului 2022, 669 de delfini au fost găsiți morți pe plaje, mai puțini față de cei 1.299 înregistrați în anul 2020.

Sute de delfini ajung pe coasta atlantică a Franței, existând bănuieli cu privire la faptul că alte câteva mii de delfini sunt uciși anual după ce sunt capturați în plasele pescarilor. În acest context, activiștii pentru mediu și oficiali de la Bruxelles fac presiuni asupra guvernului francez pentru a lua unele măsuri pentru a proteja aceste mamiferele marine, potrivit AFP, citată de France24.

În cursul zilei de miercuri, Allain Bougrain-Dubourg, directorul Ligii pentru Protecția Păsărilor (LPO), a anunțat că i se va adresa personal președintelui țării, Emmanuel Macron, făcându-l atent cu privire la faptul că „a venit timpul să facem tot ce ne stă în putință pentru ca delfinii să nu mai fie maltratați și să îi protejăm pentru a nu deveni o specie pe cale de dispariție”.

„Cu atât mai puţin, nu putem accepta ca delfinii să devină o specie pe cale de dispariție, ținând cont că putem evita un astfel de eveniment tragic”, a adăugat Bougrain-Dubourg.

Poți citi și: Zagrebul se transformă în Napoli: gunoaiele s-au adunat pe străzi, angajații de salubrizare sunt în grevă

Activiștii care luptă pentru protejarea delfinilor susțin că modalitățile periculoase de pescuit, cum ar fi pescuitul cu traule la adâncimi mari și pe fundul mării, ar trebui interzise timp de câteva săptămâni în Golful Biscaya, în porțiunea cuprinsă între Franța și Spania.

Observatorul oceanic Pelagis a constatat existența unei creșteri a numărului de delfini morți pe coasta atlantică, dintre care 127 de delfini obișnuiți au fost înregistrați morți numai în luna ianuarie, față de 73 în ianuarie 2022.

Delfinii, uciși de plasele de pescuit

De regulă, se înregistrează creșteri ale numărului de delfini morți spre final de an, în timpul sezonului de hrănire din lunile februarie-martie, atunci când aceștia se se află în apropierea zonelor unde se pescuiește merluciu și biban de mare.

Anul acesta, creșterea a fost înregistrată „mult prea devreme”, a declarat Pelagis luna aceasta.

De-a lungul anului 2022, 669 de delfini au fost găsiți morți pe plaje, mai puțini față de cei 1.299 înregistrați în anul 2020.

Oamenii de știință cred că, în medie, peste 80% dintre delfinii morți ajung pe fundul mării sau se descompun în apă, în loc să fie aduși la mal, ceea ce sugerează că numărul real de delfini morți este mult mai mare, de aproximativ 11.000 pe an.

Dintre delfinii care sunt aduși la mal, „majoritatea prezentau semne că au fost prinși în echipamentele de pescuit, având tăieturi pe aripioarele cozii și urme evidente de plase” pe piele, a declarat Pelagis, directorul LPO.

Sursa foto: PxHere