Solutii

A fost creată o bază de date extraordinară pe baza observării timp de 40 de ani a reproducerii coralilor

3
min
4/2/2021

Datorită unei noi resurse de cercetare a peste 90 de cercetători din 60 de instituții din 20 de țări, avem informații despre acest proces.

Echipa de cercetători de la universitățile Newcastle din Marea Britanie și James Cook din Australia a format Baza de date Coral Spawning (CSD) care a colectat pentru prima dată informații vitale despre calendarul și variația geografică a reproducerii coralilor. Acesta a fost un efort internațional imens care a cuprins peste 90 de cercetători din 60 de instituții din 20 de țări.

Recifele de corali reprezintă una dintre cele mai bogate ecosisteme marine de pe planetă și oferă beneficii sociale enorme cum ar fi hrana, turismul și protecția coastelor. Coralii sunt inginerii ecosistemului de pe recife și oferă o mare parte din complexitatea habitatului în același mod în care o fac copacii în păduri.

Noile date ajută oamenii de știință și conservatorii să înțeleagă mai bine indicii de mediu care influențează reproducerea la corali, cum ar fi temperatura, lumina de zi și ciclul lunar. Majoritatea coralilor se reproduce prin expulzarea ouălor și a spermatozoizilor în apă deschisă în timpul evenimentelor scurte de reproducere pe timp de noapte. Aceste evenimente sunt extrem de bine sincronizate în interiorul fiecărei specii și între specii, iar milioane de colonii apar în același timp, rezultând unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale naturii.

Descoperirea reproducerii sincrone multi-specii de corali scleractinieni sau duri pe Marea Barieră de Corali în anii 80 a însemnat un efort extraordinar de documentare despre timpul de reproducere în alte părți ale globului. Cu toate acestea, o mare parte din date au rămas nepublicate și asta din cauză că au existat prea puține informații despre luna, data și ora reproducerii sau variația geografică a acestor factori. Noua bază de date cu acces deschis colectează într-un sigur loc o mare parte din datele disparate. CSD include 6000 de observații ale timpului sau zilei de reproducere pentru mai mult de 300 de specii de corali scleractinieni din 101 situri din regiunile tropicale din oceanele Indian și Pacificul de Vest.

Timpii de reproducere a coralilor pot fi folosiți pentru a aborda multe întrebări importante și fundamentale în ecologia recifelor de corali. Știind când are loc reproducerea coralilor poate ajuta la gestionarea litoralului – dacă operațiunile de dragare încetează în timpul evenimentelor de reproducere în masă. De asemenea, are un potențial enorm de informare științifică, educație și turism”, a declarat unul dintre autori.

Scopul acestor cercetări este și de a ajuta la promovarea multor aspecte ale științei și conservării recifelor de corali într-un moment al schimbărilor sociale și de mediu fără precedent. Recifele de corali din întreaga lume se află într-un declin accentuat din cauza pescuitului excesiv, a poluării și a încălzirii mării cauzate de schimbările climatice, iar reproducerea cu succes este una dintre principalele modalități prin care recifele se pot recupera natural de la tulburările umane. Prin urmare, se speră că CSD va îmbunătăți capacitatea de a gestiona și păstra aceste ecosisteme remarcabile.